НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЗА ХИДРОГРАФСКИЯ КОРАБ № 501
Хидрографският кораб тип „РК” („Риболовен кораб“) е построен в завода на гр. Царево. Издаденото „Национално свидетелство” от юни 1949 г. позволява на кораба да бъде вдигнато българското знаме и да плава по българското Черноморско крайбрежие (БЧК).
Корабът има следните тактико-технически данни:
- дължина между перпендикулярите - 25,60 м
- ширина (на мидела) - 6,30 м
- газене (в кърмата, макс.) - 3,20 м
- скорост - 9,8 възла
Корпусът му е дървен, като бордовете са обковани с поцинкована ламарина за боядисване с противообрастваща боя и протекторна защита на винта. Надстройката на кораба е удължена и модифицирана за новото му  предназначение. На мястото на трюма е оборудван кубрик с 4 бр. рундуци (легла) за спане, складове за вещево и др. имущества на боцмана, хладилник, оръжеен стелаж за въоръжението на екипажа, маса за хранене. Рулевото управление е с хидравлична рулева машина, разположена в кърмата (в румпелното) помещение.
Двигателната (силова) установка включва:
- главен двигател (дизел) „Бурмайстер и Ваин” - 240 к.с. с надув и муфа (съединител) за вкл./изкл. на валолинията с ВРШ (винт с регулируема крачка). Управлението на муфата и ВРШ се осъществява дистанционно (чрез карданни предавки) от летен мостик и рулева рубка.
- дизелгенератор ДМ-40/110 = в. за захранване на котвеното устройство (брашпил), товарната стрела и аварийното осветление …

Пълния текст на тази статия на о.з. капитан І ранг Димитър ИГНАТОВ
(в PDF- формат) можете да прочетете тук.

Поглед към кърмата на  хидрографския кораб № 501. Снимката е от личния архив на капитан І ранг Николай Викторов.