НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НОВИНИ ОТ ВВМУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“
1. Шанхайският морски университет и ВВМУ рестартират обмен на студенти и преподаватели
Шанхайският морски университет (SMU) и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ ще възобновят споразумението си за сътрудничество, по силата на което да се осъществява преподавателска и студентска мобилност между двете учебни заведения. На базата на подобно споразумение, преди Covid пандемията, обучаеми и лектори от Морското училище преминаха стажове и курсове в китайския град.
Това стана ясно от срещата между вицепрезидента на SMU Ксин Ши, и неговия екип и началника на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. По време на разговорите бяха обсъдени и възможности за други общи проекти между двата морски университета.
Ръководството на Шанхайския университет гостува на Морското училище в рамките на 28-ата конференция на IMLA (Международна асоциация на преподавателите по морски науки), на която флотската Алма матер е домакин. IMLA се менажира от Морския университет в Шанхай.

2. Адмирали свързват Варна с Мар дел Плата
Контраадмирал Марсело Тарапов - генерален директор по военноморска подготовка и обучение на Военноморските сили на Аржентина и почетен професор на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, се срещна с кмета на Варна Иван Портних. Той, заедно с началника на Морското училище флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и капитан II ранг Николай Данаилов - командир на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ от състава на ВВМУ, проведоха разговори за възможно сътрудничество между Варна и аржентинския град Мар дел Плата. По време на срещата кметът благодари за доброто посрещане на българската експедиция в Мар дел Плата, който е междинна точка по маршрута към Антарктида. Той подчерта, че Варна се гордее с факта, че оттук тръгна първата експедиция до Ледения континент на изследователския кораб, а в момента се подготвя втора.
Контраадмирал Марсело Тарапов, който е и почетен професор на ВВМУ, предаде писмо от кмета на град Мар дел Плата Гилермо Монтенегро, в което се изразява желание за развитие на контактите и двустранното сътрудничество с Варна, тъй като двата града имат сходни характеристики - разположени са на море, имат пристанища и университети. Кметът на Варна изрази оптимизъм относно възможностите за бъдещо взаимодействие между двата града.
Росица КОЛЕВА
Снимки ВВМУ