НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПО КРАЙБРЕЖИЕТО ОТ С. ШКОРПИЛОВЦИ ДО УСТИЕТО НА
Р. КАМЧИЯ И ОБРАТНО (ФОТОРЕПОРТАЖ)

За читателите на „Морски вестник“, които искат да прекарат няколко интересни часа край морето, където е стъпвал само човешки крак и може би няколко високопроходими джипа на ден, плажната ивица под резервата „Камчия“ между с. Шкорпиловци и устието на р. Камчия е опция само на около 40 км. от гр. Варна. А усещането е същото като на безлюдните плажове около Дуранкулак. Малко преди пътя, който води към с. Шкорпиловци, да завие на дясно, има отбивка вляво и около 500 м. тесен асфалтиран път. Лесно се паркира до него, но по пясъка на защитената местност не липсват и следи от автомобилни гуми. Под сянката в нетипичната за района борова гора има разпънати палатки, паркирани коли и каравани. Плажът е само на около 300 м, а до устието на р. Камчия са около 5 км.
Крайбрежието е сравнително девствено, единственото застрояване са импровизирани заслони с клони, но не липсват боклуци от всякакъв произход. Освен многообразието на пластмасови отпадъци, могат да се видят няколко газобетонни блокчета и много дървени греди с ръждиви пирони. Може да се заключи следното: морето в този район се чисти, но няма кой да почисти след това. Опити са правени, но събраният боклук в чували е останал „на терен“. Заигравката със синята стъклена бутилка на две от снимките е, че тя е всичко друго, но не и правилно утилизирана, каквато е препоръката на капачката й. Могат да се срещнат и други стъклени бутилки, предимно от спиртни напитки, като на малка част от тях надписите са на български език.

Река Камчия беше достатъчно пълноводна, за да може малка лодка за разходка да стигне почти до мястото, където реката се влива в морето. Там лодката може да направи поворот. На това място дълбочината е около 1 м, но реката може да пресече без проблем около 100 м на юг, където нивото е около 40-50 см, а реката за кратко се движи успоредно на брега. Осезаема е разликата в температурите на сладката и солената вода. Морската вода в началото на септември все още е по-топла.
След разходката човек може да си почине и подкрепи в близките заведения и магазинчета около устието на р. Камчия, за да има сили за прехода обратно към с. Шкорпиловци.
На север в далечината се виждат части от вилните зони около Варна, на хоризонта преминават кораби, а морето освен боклуци е изхвърлило интересни черупки на миди и рапани, малки клонки и огромни дънери. Ивицата е красива, макар и да има нужда да бъде почистена. Да се надяваме, че ще остане защитена и достъпна само за хора, но не и за строителна техника.
Текст и снимки
Пресиян ПАНАЙОТОВ