НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ИЗЛОЖБА „СВЕТЦИ - ВОИНИ И ПОКРОВИТЕЛИ НА БОЙНОТО ПОЛЕ“ ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ
Изложбата може да бъде разгледана до средата на месец юли, а напълно безплатно може да бъде видяна в Деня на храбростта и Празник на Българската армия, когато Военноморският музей ще работи с вход свободен
Във Военноморския музей беше открита изложбата „Светци - воини и покровители на бойното поле“, посветена на 6 май - Ден на храбростта и Празник на Българската армия. Тя представя 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини, изографисани по характерен начин - с копие, меч или кръст в ръка. В някои от иконографските вариации те са представени в цял ръст и на кон, готови за битка небесни защитници, напомнящи ни за всепобеждаващата сила на доброто. Сред иконите има двулицеви и триптихни, а най-старата е от XVIII век с лика на св. Георги.
В своето слово директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева припомни, че патронът на българската армия св. Георги и останалите светци воини в своето земно житие са били военнослужещи. След канонизацията си те се превръщат в закрилници от небето на нашите воини, както в битка, така и в мирно време. Тя подчерта, че с тази изложба Военноморският музей дава възможност на варненската публика да разгледа избрани иконографски произведения от колекциите на Музея на Възраждането „Иларион Макариополски“ в град Елена, Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и Художествената галерия в Казанлък.
На събитието присъстваха представители на Военноморските сили - командирът на Военноморска база Варна капитан І ранг Костадин Димитров и командирът на Морската вертолетна авиобаза „Чайка“ капитан ІІІ ранг Атанас Георгиев, зам.-кмета на район „Приморски” г-н Димитър Мантаров, представители на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, колеги и приятели на Музея.