начало
избор на брой
"Морски колекции"Моторният кораб „Иван Вазов”. Снимката се съхранява във фонд 616 на Държавен архив – Варна.
МОТОРНИЯТ КОРАБ „ИВАН ВАЗОВ” НА СНИМКА И
НА КАРТИНА

На 10 юни 1968 г. в пристанище Пула, (тогава в Югославия), екипаж на Параходство „Български морски флот” приема новопостроения в завод „Уляник” 13 260-тонен кораб за генерални товари „Иван Вазов” (IMO 6801846). Корабът е поръчан от ДТП „Тексим”, но след издаването на Постановление на Министерския съвет № 5 от 26 януари 1967 г., корабите на това предприятие, считано от 1 януари 1967 г., преминават към системата на ДСО „Корабостроене и корабоплаване” и съответно към Параходство БМФ. След около месец и половина по-късно екипаж на Параходство БМФ приема в същия завод и еднотипния с „Иван Вазов” моторен кораб „Петко Р. Славейков”.
Първи командни кадри на „Иван Вазов” са капитан Живко Гавраилов и главен механик Здравко Янков. В състава на Параходство БМФ корабът плава до 25 октомври 1999 г., след което е изведен от експлоатация. През 2000 г. е нарязан в Аланг, Индия.
В Държавен архив – Варна, открихме добре запазена снимка на моторния кораб „Иван Вазов”, която предлагаме на читателите на „Морски вестник”. Същият кораб е нарисуван и от корабния агент Димчо Пишманов, за когото вече сме писали (23 октомври 2012 г. Случка с кораба „Странджа” в Бургаския залив от 10 юли 1995 г.; 6 ноември 2012 г. Димчо Пишманов нарисува и най-новия кораб „Странджа”). Надяваме се, че съпоставката на двете изображения ще бъде интересна на нашите читатели.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Моторният кораб „Иван Вазов”. Художник: Димчо Пишманов