:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЕКОКАТАСТРОФА В ИСТОРИЯТА
НА НОВА ЗЕЛАНДИЯ

Филипинският капитан се признава за виновен по всичките 6 обвинения
През октомври миналата година корабът RENA се удари в риф и причини огромни щети на крайбрежието на Нова Зеландия. Специалистите са единодушни, че става дума за най-тежката екокатастрофа в историята на страната.
Изтеклите от горивните танкове на кораба повече от 400 тона тежко корабно гориво причина смъртта на хиляди птици, унищожиха много километри прекрасни девствени плажове и само до този момент операцията по изпомпването на останалото гориво струва на държавата над 97 милиона евро! Никой не е в състояние в момента да изчисли окончателните
разходи по преодоляването на това огромно бедствие, сполетяло тази приказна страна.
Капитанът на кораба се е признал за виновен по всички повдигнати срещу него обвинения. Той дори е признал, че е подправил корабният дневник, за да скрие истинските причини за тази нелепа катастрофа. Старши помощникът се е признал за виновен само по пет от повдигнатите обвинения. По отношение на проблемите, свързани с воденето на кораба преди и по време на тежката авария, старпомът не е дал никакви обяснения.
Според законодателството на Нова Зеландия двамата офицери биха могли да очакват ефективни присъди от по 7 години. До произнасянето на присъдата на 27 май т. г. офицерите са на свобода, но тяхната идентичност се пази в строга тайна, тъй като местните хора са отправили много сериозни закани  към тях.
Георги НИКЛЕВ
Снимка: Интернет