:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
КРАЙ БОСФОРА ... ЯХТИ СЕ СТРОЯТ
И шум се вдига, разбира се, но той идва от многобройните яхтостроителници, които са разположени от двете страни на Проливите.
И се работи здраво там в тези минизаводи, и собствениците са много доволни от качеството на изработената продукция, и работниците от получените солидни възнаграждения. Клиентелата расте, поръчките следват една след друга, все нови и нови модели излизат на пазара. При всяко мое ходене там – по бреговете на Босфора – забелязвам нови и нови производствени халета, складове и всички останали периферни дейности, свързани с производството на яхти, спортни и работни лодки и т.н. При това всичко е чисто, спретнато и всеки пирон и дъска, образно казано, си знае мястото!
Излишно е да споменавам, че и броят на работните места расте непрекъснато.
А какво по-хубаво от това за една държава, която – за разлика от нейните комшии!!! – се стреми към просперитет и стабилност?

Такъв е случаят с новата състезателна яхта Bolt 37, която се строи в Турция, но е всъщност английски проект, представен от (вече) известния конструктор и дизайнер  г-н Jason Ker (Ker Jacht Design and Engineering).
Предвижда се 37-футовата състезателна машина да се „забърка” доста активно в конкуренцията и  събитията, свързани с IRC и ORC. Хората около J. Ker са направили всичко необходимо за да се оптимизират параметрите на тази яхта, като са включили дори и CFD-програмите в началния стадий на разработката .
С цена от 201 110 евро лодката излиза в своя клас на едно от първите места по конкурентоспособност, но както е обичайно в този сегмент, не са добавени, разбира се, разходите по електрониката и ... ветрилата. Така стоят нещата със състезателните
Bolt 37 от към кърмата. Яхтата изглежда много ефектно, много динамично и стръвно дори и с румпел и едно перо на руля.
Прави впечатление твърдото закрепване на „хобота” за генакера, като е предвиден и ватерщаг за всеки случай. Тази система безспорно намалява разходите по закрепването и монтирането на това устройство.
яхти. Просто на човек му трябва по-голям гребен за много голямата брада, която още не е поникнала ...
А иначе новата яхта изглежда доста читава, „наточена” и с много добри динамични качества: 11 метра дължина, обща тежест едва 4 тона (!) и съотношение между общото тегло и това на плавниковия Т-образен кил - 56 % . При газене цели 2,60 м. всичко изглежда много обещаващо и привлекателно.
Много добре звучи и стандартното и включено в първоначалната цена (!) оборудване на яхтата: мачта и гик от въглеродни влакна, Rod-Rigging (!), системата за предния щаг Tuff - Luff,  както и двойният ахтерщаг от текстилни влакна (Aramid). Трябва да призная, че не на всички състезателни яхти тези екстри са включени в основното оборудване и ценообразуване.
Трябва да се отбележи и много качественото палубно покритие - регатно изпълнение, както и  двигател - система Saildrive. Относно рулевото устройство са предвидени две възможности: или с румпел или с два щурвала. Вторият вариант ще оскъпи и отежни значително концепцията, но това всеки трябва да реши според своите виждания и възможности.
Междувременно вече разбрах, че лодката е на вода и се очакват първите тестови плавания.
Желая на целия екип от конструктори и изпълнители на този отличен проект безаварийни плавания и много клиенти! Момчетата го заслужават!

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки: фирмата - производител