:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
НОВАТА ШВЕЙЦАРСКА ЯХТА Q ONE
По  време на всяко яхтено изложение атмосферата е почти една и съща. Много зяпачи, малко познавачи и още по-малко купувачи. Разликата е само в новите модели, които се презентират много агресивно, компетентно и в същото време изключително учтиво. Последното прави, разбира се, впечатление само на людете от Югоизточна Европа, тъй като във Фридрихсхафен по време на Interboot това е нещо нормално. И по време на цялото останало време на годината,впрочем. То и чистотата би трябвало да е нещо съвсем нормално на други места в Европа, ама както и да е ...
И тази година в този пристанищен германски град бяха показани огромен брой новости, но лично на мене ми направи доста голямо впечатление една малка, но изключително добре направена швейцарска яхта, наречена за краткост Q One. Който от „познавачите” чуе това съкращение, неволно се сеща за баварската супер яхта B/One със същите размери, но двете нямат нищо общо помежду си. Или почти нищо, но това вече не е моя работа ...
Новата яхтичка е построена от фирмата QStain Jachting и е показана за първи път „пред света” именно на това изложение. Нещата, които правят най-силно впечатление в концепцията на конструктора Fabian Conte са безспорно новият грот (е, не съвсем нов, ама нейсе!), наречен Fathead, дългият прибиращ се в корпуса „хобот” за генакера и двойните пера на руля, свързани по много приятен и функционален начин с отлично изработен румпел.
Ако прибавим към всичко това и много просторният кокпит, широкият и напълно отворен транец и изчистената от всякакви ненужни фининги палуба, ще се получи една радваща окото спортна и (вероятно!) доста бърза  яхта. Алуминиевата мачта не е проходна, поставя се много лесно върху палубата, перата на руля се сглобяват и разглобяват много лесно и бързо, двата ахтерщага (Runners) служат за подобряването на  всякакъв вид настройки по такелажа и рангоута.
Дълбокият 1,70 м. плавников кил с оловен булб би могъл да се монтира/ демонтира с малък кран, тъй като тежи цели 300 кг.
Общото впечатление от яхтата е много положително и би могло да се твърди със сигурност, че става дума за една много добре изработена лодка с високи динамични качества и първокласно оборудване. Двойното „оперение” на руля и много дълбокия плавников кил гарантират  достатъчно остро „качване” срещу вятъра и в същото време отлична стабилност при по-пълните курсове.
Да им е честита на новите собственици и със здраве да си я карат!

ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЯХТАТА:
1. Дължина: 6,40 м.
2. Широчина: 2,20 м.
3. Газене: от 0,40 м. до 1,70 м.
4. Тегло: 532 кг.
5. Баласт: 300 кг. (56 % !) Едно отлично съотношение между общото тегло и баласта!
6. Грот: 19,33 кв. м.
7. Стаксел : 12,40 м.
Ясни, изчистени линии на корпуса и палубата, просторен кокпит, прибиращ се в корпуса „хобот” за генакера.
Кръгъл люк, водещ към „кучешката колибка” под палубата, добре направен степс на мачтата, никакви излишни джунджурии по палубата. Вижда се, че плавниковият кил е в извадено положение, като само булбът е останал под корпуса.
Широк и отворен транец и една прекрасно и много рационално изработена рулева система с двойни пера и чудесен румпел. Двойният ахтерщаг е много полезно съоръжение на подобни яхти с ярко изразен спортен дух.
Забележка: Квадратурата на генакера е право пропорционална на размера на банковата сметка! И други ветрила би могла да носи тази яхта, но и там се смята така, както съм го описал в по-горното изречение.
8.Дължина на мачтата над палубата: 10,82 м! Това е една много дълга  мачта за яхта с подобни размери, като се има предвид, че на спортните „Петерсон”-и, например, които са дълги 7,65 м., мачтите са с почти същата дължина! Всичко това говори за подчертано спортният характер на тази яхта. Съвсем в резюме: яхтата е за яко каране, а не за лигавене из заливчетата и блъскане по камъните!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”