:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE  - ДВЕ ЯХТИ МИНАХА ВЕЧЕ
КРАЙ НОС ХОРН

За да завиеш няколко болта в корпуса, трябва да ги имаш на борда!
GROUPAMA и PUMA минаха край легендарният нос. След тях плътно плава и TELEFONICA. Нищо чудно в момента и тя вече да е влязла в Атлантика.
В същото време екипажът на ABU DHABI се мъчи да отстрани на ход една много неприятна авария, състояща се в разлепването (деламинирането) на корпуса в носовата част на яхтата.
В продължение на цели пет часа и – повтарям! - на ход в доста бурното море. В условията на много силен крен, член на екипажа успява да разпробие и да стегне корпуса с 30 болта, което по всяка вероятност ще предотврати цялостното разлепване на корпуса в тази зона на яхтата. Пожелаваме им от все сърце това да не се случи и тези доблестни мъже да финишират с достойнство поредният етап!
В същото време на TELEFONICA е разпоредено, вместо в Ушуая, да спре за много кратко време в малък и тих залив около нос Хорн, където ще я чака помощен съд, с чиято помощ да се извършат абсолютно спешните ремонти по корпуса на яхтата.
Шкиперът Martinez е на мнение, че с малко късмет и подходящ вятър ще имат възможност, въпреки непредвидените трудности, да „удържат” третото място в този етап, което ще им гарантира водачеството в регатата до този момент.
В същото време Camper е на път за Чили, където ще направят опит да ремонтират носовата част и на тяхната яхта.
TEAM SANYA пък вече е на път за САЩ, но... на борда на товарен кораб.
Изводът от всички тези аварии е, че олекотяването на яхтите на всяка цена не е в съзвучие с тяхната здравина и само изключителното майсторство на екипажите, тяхната самоотверженост и силната им вяра ги спаси от още по-тежки и непредвидими аварии, особено в условията на Южния океан.
Дано всички да финишират живи и здрави !
Георги НИКЛЕВ
Снимки: VOR
От външната страна на десния борд...
Радостният екипаж на GROUPAMA на фона на нос Хорн. Запалена е задължителната в този случай цигара.
Кратка проверка на болтовете от ... вътрешната страна
Тридесет неръждавейни болта изглеждат като някакво абстрактно украшение.