:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Н. В. КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ІІ ОТКРИ ЗА ВТОРИ ПЪТ
МУЗЕЯ „КЪТИ САРК”

Преди пет години последният чаен клипер изгоря в пожар, предизвикан от забравена включена прахосмукачка на борда на музейния експонат.

Сега, обаче, ако минете по средната палуба на ветрохода, на която преди много време са били превозвани сандъците с чай от Китай или вълна от Австралия, ще се озовете в спалните помещения на екипажа. В това помещение, което пролича по-скоро на фуния, са нощували и прекарвали голяма част от свободното си време хората от корабния екипаж: непосредствено зад форщевена на величествения кораб, където тътенът на вълните се чува силно и отривисто. Тук всеки може да се докосне поне малко до атмосферата на моряшкото ежедневие преди 100-120 години, а по-късно и да помисли какво ли означава определението „железни моряци, плавали на дървени кораби”.
В новооткрития кораб-музей посетителите ще ползват и стъклен асансьор, който свързва всички палуби на тримачтовия клипер. Във всеки ъгъл чувате и виждате на специални екрани десетки беседи за историята на британското търговско мореплаване, за световната търговия през деветнадесети век, както и за условията за работа и почивка на екипажите на тези кораби.
Но всъщност този кораб не е само музей. Той е и символ на някогашната водеща роля на Великобритания в Световния океан, на тази може би най-ранна форма на глобализацията, олицетворявана тогава от британската презокеанска търговия.
„Къти Сарк” е единственият все още съществуващ кораб от онова пълно с тайни, нескончаеми битки за надмощие и надежди време. Тук, на брега на река Темза и по-точно в Greenwich, през 1957 г. все още младата тогава Кралица Елизабета ІІ предава на обществеността кораба за първи път.
След пожара през 2007 г. се оказва – за щастие на всички!, че все пак най-съществените части от кораба са останали непокътнати или не са успели да изгорят напълно.
Този величествен кораб има една доста дълга и пълна с превратности история. Без да имам, както винаги, претенции за изчерпателност, ще посоча някои от по-важните събития, свързани с клипера „Къти Сарк”, още когато е плавал във водите на Световния океан.
През 1872 г. клиперът губи наблюдаваното с огромен интерес състезание от Шанхай до Лондон с прекия му конкурент THERMOPYLAE, който успява да пристигне с цяла седмица преднина. Десетилетия напред се говори за огромните загуби на тези, които са заложили на победата на „Къти Сарк”.
През 1880 г. става убийство на борда на клипера, което инспирира писателя Джоусеф Конрад да напише един прекрасен разказ.
От 1885 г. ветроходът плава под португалски флаг, за да хвърли през 1922 г. окончателно котва в английско пристанище.
Сега специалистите са на мнение, че и без възникналият поради груба небрежност пожар, е трябвало да се направи спешен основен ремонт на легендарния кораб. Преди ремонта „Къти Сарк” е бил посетен от около 15 милиона души, които, естествено, са оставили своите „следи” върху него.
Сега корпусът е обкован с месингови плочи, сменени са всички метални части по такелажа, подновени са изцяло всички дървени части по целия кораб, а върху корпуса на ветрохода до водолинията е поставен и оребрен  стъклен покрив с цел да бъде предпазен ефективно от атмосферните условия. Всичко това е струвало около 60 милиона евро!
Нейно Величество Кралица Елизабета ІІ откри в края на месец април т. г. за втори път този уникален музей в британската столица, който ще напомня на поколенията и на гостите на Лондон за някогашната морска мощ на Великобритания.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: TAZ
Една от най-известните картини на клипера „Къти Сарк”.
Специалната стъклена конструкция, която цели да предпази максимално корпуса на кораба от външните атмосферни условия.
Склянката на „Къти Сарк”. Чайният клипер е пуснат на вода през 1869 г.
Поглед към мачтите и такелажа на ветрохода.
Злополучният пожар през 2007 г.
Поглед откъм кърмата.
Подпалубните помещения на кораба са оборудвани с най-модерна аудио и визуална техника.
Нейно Величество кралица Елизабет ІІ открива на 25 април 2012 г. за втори път корабът-музей.
Нейно Величество Елизабет ІІ разглежда с интерес легендарния кораб.
„Къти Сарк” – поглед от към левия борд.