:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
КАПИТАНЪТ НА ЛАЙНЕРА „ДОЙЧЛАНД” УВОЛНЕН
ДИСЦИПЛИНАРНО

Новината предизвика голямо недоумение не само в морските среди на  Федерална Република Германия, но и сред милионите почитатели на сериала „Кораб на мечтите” (Traumschiff), чийто главен герой беше именно освободения вече от длъжност капитан Andreas Jungblut. Неговите почитатели се редяха с часове на опашка да се снимат с него и помощници му, а в дните, в които телевизионната компания ZDF излъчваше поредната серия от филма, се превръщаше в празник за хората.
Тук трябва да се отбележи и фактът, че „Дойчланд” (IMO: 9141807) е единственият лайнер, който плава под немски флаг! Това, предполагат някои среди, изостри  допълнително обстановката около бързото и безкомпромисно остраняване на капитана от длъжност.
Какви са всъщност причините за тези драстични мерки?
Лайнерът „Deutschland” е единственият  кораб от този тип, плаващ под немски флаг. Снимката е направена в Nantes-St Nazaire, Франция на 8 септември 2012 г.
Една от причините за уволнението е по всяка вероятност краткото интервю, което капитанът дава на списание „Bild”, във връзка с появилите се напоследък слухове, че лайнерът ще бъде продаден.
Говорителката на корабособственика, г-жа Cornelia  Kneissl е на мнение, че подобно изказване от страна на капитана е абсолютно неприемливо. И продължава: „... Капитанът, в качеството си на върховен представител на кораба би могъл да изразява своите страхове и грижи само в съвсем тесен семеен или приятелски кръг, но в никакъв случай пред медиите и то без изричната санкция на корабособственика. Нарушени са основни принципи на конфиденциалността, и подобно поведение няма да бъде търпяно от никой работодател в нашата държава. В трудовия договор, подписан от капитана, са упоменати ясно и категорично всички негови права и задължения”.
Според  добре осведомени източници още миналата година капитанът е имал голям спор с корабособственика по отношение на флага, под който плава „Дойчланд”. Собствениците са искали - по напълно обясними причини! - да го регистрират в Малта , но само яростната съпротива на г-н Jugblut и някои членове на екипажа са спрели изпълнението на това начинание. Огромен брой телевизионни зрители са протестирали също така решително против волята на корабособственика, но в крайна сметка капитанът „опира пешкира”.
Сега управлението на кораба е поверено на двама (!) капитани, които на смени, определени лично от корабособственика, ще поемат „Дойчланд” за изпълнението на неговите крюизни разписания.
Все още не е ясно, дали бившият вече капитан ще обжалва заповедта за дисциплинарното си уволнение.
Георги  НИКЛЕВ
Снимка: https://www.shipspotting.com