:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ROLEX SYDNEY HOBART - НАЙ-ТРУДНАТА И НАЙ-
СЛАДКАТА ПОБЕДА

Доста неочаквано, но напълно заслужено австралийската супер-яхта „Wild Oats XI“ спечели и тази година престижната регата! При това с нов рекорд - 628 морски мили за 2 дни, 2 часа, 3 минути и 26 секунди. Това е едно изключително постижение, като се има предвид, че яхтата е вече на цели 9 години и не би могла дори и теоретично да се сравнява с високотехнологичната американска машина „Comanche“, пусната на вода само месец и половина преди състезанието. Освен това на борда на американската яхта бе събран едва ли не целия ветроходен елит на планетата с намерението да се постави нов и нечуван до този момент рекорд, да се изпробват новите свръхтехнологични ветрила, системите за управление и т.н.
С това не искам да кажа, разбира се, че австралийският екипаж бе подбран случайно или в неговия състав е имало аматьори, които плават за самото удоволствие от плаването. Нищо подобно! За австралийците тази регата е култова и никой не би си позволил подобно своеволие. Победата в тази регата е въпрос на чест и достойнство за цялата нация и тъкмо тази година този екипаж показа какво означава майсторство, брилянтна тактика и непоколебима вяра в собствените способности. И - разбира се ! - познаване до най-малки подробности на местните особености по отношение на ветровата обстановка, теченията и всички останали „дреболии”, които в крайна сметка допринесоха за осма поредна победа и то с рекорд!
Ето какво каза шкиперът Марк Ричардс по този повод: „ ... Моите момчета показаха изключителни качества, особено след като още през първата нощ успяхме да настигнем и задминем  американците. За всички нас спечелването на тази регата е въпрос на чест. А съм и много горд, че успяхме да вземем „Line Honors“ за осми път.”
Достойна победа за един достоен екипаж. А какво да кажем за собственика на яхтата, който тази година честваше своя 90 -ти рожден ден?
Лично аз изпитвам огромно уважение към подобни хора, които непреклонно следват мечтите си и ги реализират по един изключителен начин.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимки: Rolex/Carlo Borlenghi
Последните мили към триумфа. За осми път австралийската яхта печели това престижно състезание.
Това е екипажът на яхтата - победител. В средата, с купата в ръце, е собственикът на тази невероятна лодка, който е вече на 90 години, но дори и не помисля да се откаже от активното ветроходство!
Това е прехвалената американска яхта „Comanche”, която пристигна на финала цял час след австралийците. Това е една колосална разлика за тази относително къса дистанция и за тези високотехнологични лодки. На двата борда има нарисувано по едно перо и така яхтата напусна корабостроителницата. Това трябваше да означава, че яхтата е победила в регатата - и така на всяка нова победа по едно перце, но този път нещата не се получиха ...