:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE – ПОСЛЕДНИЯТ АКТ НА ЕДНА ГРАНДИОЗНА ВЕТРОХОДНА ПИЕСА
Ако Groupama издържи, ще спечели със сигурност първото място в генералното класиране. Нещастието сполетя екипажът на Telefonica в най-неподходящото време и на практика отне всички шансове за крайната победа. Жалко, много жалко за този храбър и можещ екипаж, но и това се случва на подобни почти безкрайни състезания...
Цялата регата продължи девет месеца и девет етапа. Скоро и тя ще бъде история , заедно с изключително бързите, но не съвсем здрави и сигурни яхти от клас VO 70.
Цялата флота започна атаката на последния етап до Galway изключително агресивно и безкомпромисно. Всички знаеха предварително, че битката ще се води на „живот и смърт”! Може би само с изключение на Groupama, която видимо ще се стреми да подходи много внимателно, стремейки се да запази стратегически безценното й предимство от 25 точки. Ако това стане, за Puma, Camper и Telefonica ще останат само другите две места от подиума... Така е винаги.
Както и да завърши тази регата, трябва да се признае, че именно яхтата Telefonica беше тази, която – особено в началото! – поставяше акцентите в това състезание. Само няколко нещастни събития й попречиха още в средата  на регатата  да си осигури една комфортна и недостижима преднина пред останалите. Това беше много лошо за испанците, но много добре за зрителите и за ... организаторите на това състезание!
Но, нека да видим как ще се развият събитията и дали няма да има неочаквани изненади.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: VOR
Последните ще станат първи ... Конструираната от Farr яхта Abu Dhabi.
Telefonica, която дълго време беше начело …
Groupama дискретно стартира на последно място, тъй като и едно четвърто място в етапа ще й донесе победата.
Camper би могла да достигне до второто място! Скоро ще видим.