:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НАРКОТИЦИ ЗА 100 МИЛИОНА ЕВРО НА БОРДА НА ЯХТА
След прецизно проведена операция, кораби на ирландските ВМС  задържаха 65-футовата едномачтова алуминиева яхта (централен кокпит) „Makayabella” с един тон кокаин на борда. Това са „сухите” факти във връзка със събитието във водите на Ирландско море.
Останалото е „чиста технология”, както биха казали тези, които са провели операцията.
Всичко започва след внимателно проучване и анализ от страна на английското разузнаване и френските митнически служби. Проследявайки старателно маршрута на чартираната „някъде там в Карибите” яхта, която е започнала плаването си от Тринидат, съответните служби стигат до извода, че тя ще се отправи към  Европа, спирайки между другото и във Венецуела, като първоначално не се знае точно кое пристанище е определено за крайната й цел.
Екипажът на яхтата се състои от трима англичани, съответно на 28, 35 и ... 70 (!) години. Този път, слава Богу, няма българска следа ...
В крайна сметка яхтата е спряна и претърсена на около 250 мили югозападно от Mizen Head и после е провлачена под силна охрана до пристанището на Cork. Часове по-късно е установен и арестуван в графство West Yorkshire един от помагачите на бандата, превозваща огромното количество наркотици.
Според експерти в тази област, това е най-голямото количество кокаин, което е залавяно през тази година в европейски води.

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Патрулната корвета „L. E. Niamh” на ирландските ВМС по време на задържането на яхтата с голямото количество кокаин на борда.
Част от екипите за бързо реагиране представят на обществеността конфискуваните  наркотици.
Арестуваната яхта в пристанището на Cork малко след пристигането й под изключително силна охрана.