:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
УНИВЕРСАЛНАТА J112E Е НОВИЯТ ШЛАГЕР В
СВОЯ КЛАС

Много съм учуден от факта, че американците  от фирмата J Boats решиха да изоставят обсипаната със слава и почести J 109 и да се „качат” в един малко по-горен клас. Тази „сто и девятка” се наложи изключително успешно през последните години в зоната на киловите яхти и беше много трудно - карана правилно, разбира се! - да бъде победена при състезания от IRC и ORC - Handicap. От този модел бяха продадени няколкостотин яхти в Америка и Великобритания, като почти няма и до ден днешен регата, в която да не участват много от тези прекрасни лодки. И продължават да се продават тези яхти и то много успешно! Прави са онези, които казват, че когато нещо не е модерно, то не остарява.
Въпреки големите успехи бе взето решението, този сполучлив модел да бъде заменен с нов модел. Това „Е” след цифрата 112 означава Evolution и то главно по отношение на общата архитектура на новата яхта. Най-общо казано, главните подобрения се състоят в следното: издължени и безспорно елегантни прозорци на рубката, още по-нисък надводен борд, както и значително подобрен стайлинг в зоната на подпалубното пространство.
Характерният за тази яхтостроителница стил, под ръководството на нейния шеф Алън Джонстън, си личи веднага. Отвореният транец е вече малко демоде, но пък хваща окото и придава на силуета една спортна нотка, която все още се цени сред яхтсмените. От друга страна, обаче, сравнително тясната кърма на яхтата не дава възможност да бъдат конструирани два щурвала. Това е „търсено” решение, тъй като от една страна се намаляват значително технологичните трудности, и от друга - себестойността на лодката пада рязко. Безспорно елегантните решения с двата щурвала и двете пера на руля не са за всеки джоб, да не говорим за безбройните други проблеми по експлоатацията и поддръжката на подобно рулево устройство. Американците явно са решили да се концентрират върху един рационален и много функционален проект, който - дай Боже! - ще докаже в скоро време своите достойнства. И не на последно място - голям брой купувачи.
Една друга конструктивна подробност отразява решението на фирмата да се подобри стабилността на рангоута и оттам, разбира се, и тази на цялата яхта. Вантпутенсите са закрепени директно към двата борда на яхтата, а не плътно към рубката, както беше при предходния модел. От предишния модел е запазен и бушприта, който се прибира и изважда при необходимост и може да  носи генакер с площ от 130 кв.м.
Голям и много рационално конструиран кокпит, свободно пространство около рулевия, два винча в
Елегантни обводи, просторен кокпит и функционално подреден фитинг.
Общ поглед върху палубната концепция и подпалубното пространство. Рационалност и ясно изразена функционалност. Нищо ненужно и в същото време - всичко необходимо!
Приветлива каюткомпания с малък, но напълно достатъчен камбуз. Само дето плазмата разваля доброто впечатление ...
близост до щурвала, идващите от мачтата шкоти и фали не минават през тунел, а лежат директно на палубата преди да минат през стоперите. Доста свободно пространство между леерните ограждения и рубката, даващо голяма свобода на тези, които ще обслужват предните ветрила. Мисля си, че и при самотни плавания няма да има проблеми при карането на тази яхта.
Подпалубното пространство е решено стандартно, но и много рационално. Има всичко, което трябва да има една яхта от този клас и то без особени претенции. Концепцията на тази нова яхта явно е ориентирана към чистото удоволствие от яхтинга, а не към ненужни луксозни лъскави аксесоари.
Интересното е, че в началото тази яхта ще бъде строена във Франция (Les Sables d,Olonne), а по-късно и в САЩ. Лично аз се радвам за това разумно решение, тъй като французите знаят много добре как се строят яхти, а освен знаят и как да ги продават! Това са две качества, които не всеки народ ги притежава и като казвам това, нямам предвид само яхтостроенето ...
Цената ли ? Тя е повече от разумна (215,000 евра с 19 % ДДС!), като се има предвид, че яхтата се продава с пълен комплект ветрила, отпадат транспортните разходи от Америка до Европа, митническите издевателства и пр.
Надявам се, че и този модел ще пробие на разглезения и доста пренаситен европейски пазар и в скоро време ще видим новата J 112E  на стартовата линия.
На Добър час !

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ:
1. Дължина на корпуса : 11,00 м.
2. Дължина по водолинията: 9,68 м.
3. Широчина : 3,58 м.
4. Газене: 2,10 м.
5. Тегло: 3,4 т.
6. Баласт : 1,9 т. (55 %)! Прекрасно съотношение, показващо високи динамични качества на яхтата.
7. Ветрилна площ на остър курс: 65 кв. м. Много добре!
8. Двигател: 30 к.с. (Volvo Penta)

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимки: фирмата - производител