:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ДЕНЯТ, В КОЙТО ROYAL NAVY ОСТАНА НА СУХО
Истинска трагедия е бил този ден за целокупния Кралски флот! Не става дума обаче за загубено морско сражение, за безславно потопени кораби или за планов ремонт на всички кораби едновременно на сух док.
В никакъв случай не става дума за подобни дреболии, а за нещо много по-мащабно, фундаментално и разтърсващо до дъно душата на славните морски вълци от флота на Великобритания.
На 31 юли 1970 г. ръководството на флота взема решение да се прекрати дневната дажба ром за екипажите на  корабите! Тази паметен ден ще остане завинаги  в историята на флота като „Black Tot Day”.
А в началото беше бирата! Около 4 (четири!) литра бира дневно се е полагало на всеки член от екипажа, независимо от метеообстановката или местопребиваването на кораба. Прекрасни времена и заслужаващи  дълбоко уважение нрави!
Тази красива бъчвичка с ром вече не е част от оборудването на корабите!
Едва през 1655 г., когато Ямайка става британска колония, започва периода на пиенето на ром по корабите. Някъде по това време първата „Rum Tub” е качена на борда, като при това всяка бъчвичка е била богато украсена и обкована с месинг. Летописците от онези времена споделят с нас как жадни погледи са проследявали цялата тази свещена операция, оставяйки на малко по-заден план дори дащните пристанищни каки, с дългите до коленете гащи, както е повелявала тогавашната мода.
Всеки ден без изключение, между 11 и 12 ч. на борда е прозвучавала дългоочакваната команда „Splice the mainbrace”, като никой, разбира се, не си и помислял да изпълни буквално тази сакрална заповед. В доста свободен, но в същото време и разумен превод тя означава „ Хващай се за чашите”. Би могло да се каже и така: „Лашкай шкота и му удари едно питие!”
Почти веднага е било  установено, че ромът замества много успешно бързоразвалящата се тъмна бира, а и ефектът от него е бил значително по-осезаем. Дажбите от половин пинта (около 280 милилитра) са били разпределяни с хирургическа точност и жална му майка на онзи, който се е опитвал да шикалкави при разливането на божествената течност. Нещо повече - преди качването на буренцата на борда е била извършвана проба за качеството на рома и то по един гениален за времето си начин: Малко количество от питието е било изливано върху барут и ако въпреки това той се възпламени веднага, всичко е било наред. Това е означавало, че ромът е бил 57 градусов, най-общо казано, и бурни одобрителни възгласи за приветствали края на този авангарден химически експеримент. Тогавашната алкохолна мафия, впрочем, е била съвсем наясно относно това, което ще се случи с онези нейни членове, които са дръзнали да „кръщават” тъмнокехлибареното откровение. На автора, впрочем, са известни около стотина „упражнения”, които са прилагани от екипажа по отношение на тези богохулници и негодяи. Едно от най-миловидните наказания, предвидени за тежко провинили се люде е било „прекарването под кила” на кораба. Тази „маневра”, предполагам, е дала началото на спа-процедурите в модерния свят, а също така и на епилацията на мъжкото тяло, при това съвсем безплатно и напълно екосъобразно. При подходящ случай ще предоставя на любезното внимание на читателите част от „този списък”, за радост и удоволствие на посветените, както е прието да се казва.
Интересен е също така  факта, че дори и Британският парламент се е занимавал много обстойно с  казуса относно питейното доволствие на екипажите и то цели два пъти в неговата дълговековна история. Това е станало в периода между 1850 и 1881 г., като везните са натежавали в повечето случаи в полза на корабните екипажи. Но едва ли тези съдбоносни решения са били израз на зле прикрит популизъм и демагогия, така характерни за някои други държави от Континентална Европа.
Но ето че само един век след прочутите „Great Rum Debate” се стига все пак до злокобното решение от 31 юли 1970 г. И все пак е останалото нещо и след тази дата. И пак бира! Но само по две тенекиени кутийки дневно за всеки член от екипажа, та до ден днешен.
А на тази сакрална дата екипажите честват всяка година с подобаваща тържественост онзи миг, в който флотът остана „на сухо”. Първата чашка ром се излива в морето, а следващата - в устата. И не само една, разбира се, но това са излишни подробности.
Splice the mainbrace!

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимка: Фрич