:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ТЕЖКА АВАРИЯ В ЖЕНЕВСКОТО ЕЗЕРО
На всички, които плават във водите на Женевското езеро е известно (?), че професионалното корабоплаване плаване там има ПЪЛНО предимство. Това важи дори и в случаите, когато се провеждат ветроходни регати, гребни походи, състезания по уиндсърф и т.н., във всички зони на водоема, а такива регати има по няколко всекидневно, провеждани от клубовете на прилежащите страни. На някои от регатите се събират до (и повече!) от 50 яхти от всички възможни класове, в т.ч. тримарани и катамарани! Понятието „гора от мачти” не е запазена марка само за Адриатика или Френската ривиера. На Женевското езеро, впрочем, съм виждал яхти с размери, които трудно могат да бъдат забелязани на друго място по света, но това е друга тема.
Но въпреки изключително строгите мерки за сигурност и невероятната ефективност на водната полиция, често се случват и аварии, някои от които с доста печален край.
Моля, не забравяйте! Правилата за разминаване в Женевското разминаване са малко по-различни! Тук правото е на страната на професионалното корабоплаване.
Миналата неделя, например, по време на регата и при напълно неизяснени за сега причини, петчленен екипаж с яхта от клас Luthi 870 колидира с пътническия  кораб „Simplon”, при което яхтата чупи мачта, корпусът попада под кораба и двама ветроходци от петчленния екипаж са ранени  много сериозно, единият дори с опасност за живота. Останалите трима са спасени почти веднага и им е оказана необходимата лекарска помощ. Тежко пострадалият е 15-годишен швейцарски яхтсмен, който е откаран незабавно в болница.
Това са сухите факти, свързани с аварията. Въпросът е, обаче, защо се е стигнало до това тежко произшествие? Очевидци на аварията са почти всички пътници на кораба и много от участниците в регатата. Полицията е разпитала вече доста от тези хора, които единодушно признават, че корабът многократно е подавал звукови сигнали доста преди аварията, което би могло да означава единствено, че правилата за разминаване са били нарушени без съмнение от страна на участващата в регата яхта. Това е така и защото професионалното корабоплаване на Женевското езеро има не само права, но и задължение да спазват абсолютно задължително точно определен маршрут от пристанище до пристанище. И това се прави от страна на корабните екипажи  абсолютно прецизно и безпрекословно! Не бива да се забравя и факта, че тези кораби пресичат ежедневно поне по два пъти няколко държавни граници, колкото и условно да звучи това в днешно време и в тази част на света.
Да се надяваме само, че младото момче ще преживее тази тежка авария и ще продължи да се състезава във водите на това неописуемо красиво езеро!

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”