:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE - ОСТАНАХА САМО ШЕСТ
ЕКИПАЖА

И третият етап до китайското пристанище Саня започна много динамично и нахъсано, но някак си осиротяло. Малцината изпращачи станаха свидетели на този интересен старт, потънал в утринната мъгла пред Абу Даби, на който, обаче, не застана датската яхта, претърпяла тежка авария по време на прехода от Кейптаун до тук преди около месец.
Новата дистанция до китайския порт е с дължина около 4642 морски мили, съвсем условно казано, но голяма част от организаторите и специалистите са на мнение, че точно този етап ще бъде един от най-тежките във всяко едно отношение.
Плавалите в тази част на Индийския океан знаят колко опасности дебнат в този регион, включително и нападения на пирати. Знаят също така колко труден е тук Океана в чисто навигационно отношение, а още повече, че сега всеки ще има пред очите си, образно
Третият етап започна в утринната мъгла пред Абу Даби.
Яхтата Abu Dhabi Ocean Racing се откъсна веднага след старта, но до финала има още много, много време ...
казано, трагедията с датската яхта по време на предходния етап. Опасявам се, че този психологически товар ще съпътства всички яхти от този момент до финала в Европа след няколко месеца.
Не мога да не спомена и една много важна промяна в състава на испанската яхта Team Mapfre, чието представяне до сега беше повече от незадоволително. Шкиперът Икер Мартинес бе заменен още с пристигането на яхтата в Абу Даби с неговия партньор и колега Ксаби Фернандес, с когото станаха Олимпйски шампиони по ветроходство в Атина през 2004 г. Това го споменавам „само за протокола”, както е прието да се казва, тъй като в тази регата няма случайни хора. Всички са „от връх откъснати” и само олимпийските шампиони, мъже и жени, са повече от 6 човека! Останалите са също така именити яхтсмени, които ще останат завинаги в историята на океанския ветроходен елит.
Важно е да се отбележи джентълменското и изключително достойно поведение на екипажа на Team Alvimedica, който получи от журито на регатата една точка бонус за това, че останаха и помогнаха с каквото могат на авариралата датска яхта южно от остров Мавриций. Целият ветроходен свят приветства най-сърдечно тези доблестни момчета, които загубиха много мили и ценно време, но не оставиха на произвола на съдбата своите другари.
Нека да пожелаем здраве и много късмет на всички екипажи в този изключително труден етап от регатата.
На добър час!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимки: VOR