:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
И В ДИМИТРОВГРАД СЕ ВЕЯТ ВЕТРИЛА!
Логичният въпрос е: къде, аджеба, в Димитровград има подходящ водоем за ветроходство и не се ли е объркал малко автора? Не, не се е объркал, за голямо съжаление на черногледците...
Той, авторът, е видял всичко с очите си и сега ще направи опит да го опише. Който търси – намира! Това е отговорът и на инж. Слави Иванов от този слънчев наш град, в който действително няма условия за яхтинг, но този факт може да стресне само слабохарактерните и неуверени в себе си люде. Но инж. Иванов не е от тази категория и го е доказал многократно.
Преди няколко години той си купи един доста разнебитен и амортизиран „Зефир” и с много вещина, търпение и любов го превърна в една прекрасна яхта. Рулевото устройство, транцевата дъска, стойката за двигателя  и швертовият кладенец бяха подменени изцяло. Корпусът и палубата бяха шлайфани прецизно до стъкломат от всички страни!
А това е един много, ама много особен вид работа, която може да бъде оценена по достойнство само от този, който е ял поне един път тази „попара”. После всички основни възли вътре в корпуса като стрингери, шпангоути, кници и пр. бяха прегледани, подменени и подлепени със стъкломат и ровинг. Швертовият кладенец – едно от най-деликатните места на подобен вид яхти – бе изграден и подлепен изцяло от стъклотъкани. Зоната на кладенеца бе усилена допълнително, защото това винаги е било едно от слабите места на „Зефири”-те. Излишно е да споменавам, че цялата яхта (вътре и вън) бе покрита с няколко слоя висококачествен гел-коат, който ще я пази дълги години от вредното въздействие на осмозата.
Яхтата, както знаем, е доста тежка и това наложи да бъдат подменени и всички вантпутенси с нови неръждавейни такива, като същите бяха „хванати” допълнително към подпалубните стрингери. Това се отнася и за почти целият набор от палубни фитинги (няма да ги изброявам поименно!) и укрепени допълнително с подходящи неръждавейни планки под палубата. С една дума – всичко беше направено в пълно съзвучие с нормите и стандартите на добрата морска практика. Особено добро впечатление прави многослойният дървен буртик, който преминава плавно и елегантно в гумен такъв в зоната на носа.
От личен опит знам, че Слави е ненадминат майстор в изработването на дървени многослойни елементи за яхти от високо качество. Един уникален негов румпел може да се види и днес в яхтклуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна”.
Всички ванти бяха подменени с нови неръждавейни. Нови краспици, нов степс на мачтата, нови блокове на всички необходими места, нови талрепи, нови стопери, неръждавейни болтове и винтове – това е само малка част от направеното. И всичко това – в свободното време, ден след ден, седмица след седмица...
А пускането на вода ще бъде днес - 5 август 2012 г., във водите на язовир „Кърджали”. Там, впрочем, вече може да се види една достойна флотилия от яхти, карани и подържани от едни много сърцати момчета, които със свои средства и много ентусиазъм са изградили една прекрасна водна база. Ако е рекъл Господ, малко по-късно тази година ще информирам подробно читателите на „Морски вестник” за всичко, което става на този язовир.
Нека сега да пожелаем на инж. Слави Иванов успешно пускане на яхтата и дълги години безаварийно плаване! Да си жив и здрав, приятелю, и с Бога напред!

Кратка биографична справка за
инж. Слави Иванов:

- Второ поколение минен инженер;
- Женен с две деца;
- Изключителен, както се казва, техничар. Двигатели или обработка на метал и дърво – перфектен!
- Има, разбира се, и лоши качества (по днешните български стандарти!): Никога не съм го виждал намръщен, унил или отчаян (не че не е имало поводи...), винаги готов да помогне!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: инж. Слави ИВАНОВ
Колесарът е проектиран и изработен от инж. Иванов и регистриран без нито една забележка от КАТ! Една подробност за тези тези, които разбират за какво става дума: Теглото при теглича на колата е само 20 кг.! Точка.
Яхтата с вдигнати ветрила. За жалост, един комплект ветрила от ново поколение струва колкото 2-3 яхти, ама това е положението...
Яхтата в походно положение, преди да поеме към язовира.