:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ПЪРВАТА В СВЕТА ВЕТРОХОДНА РЕГАТА ЗА
ИЗЛЕКУВАНИ ОТ ЛЕВКЕМИЯ

Мотото на регатата е: левкемията може да бъде лечима! Винаги и за всички!

Първата по рода си регата, в която участваха излекувани от левкемия яхтсмени, завърши с голям успех преди няколко седмици в акваторията на  Палма де Майорка. На борда на яхтите имаше и ветроходци, успели вече да се излекуват от тази страшна болест. Един от тях е и великият тенор Хосе Карерас, основател  на едноименната фондация и съорганизатор на събитието.
Това уникално състезание се нарича Jose Carreras International Jacht Race и е организирано и подкрепено активно от германската Bavaria Jachtbau GmbH.
Организаторите обърнаха особено внимание на яхтата „Conte Max” (Bavaria 50 Cruiser), чийто екипаж бе съставен изцяло от ветроходци, успели да се излекуват напълно. Шкиперството бе поверено на Lars Liewald  - професионалист  от Палма.
Ето какво каза управителката на немското дружество за борба с левкемията, г-жа Габриеле Крьонер по този повод: „... Тази регата е една уникална акция в световната практика в борбата с левкемията. Някогашните наши пациенти, които спечелиха битката с рака, решиха да плават пет дни заедно на една яхта и да се порадват на новия си живот. Това за мен е най-голямата награда!”
Още по-вълнуващо е интервюто с един от членовете на екипажа – г-н Олрик Лауфер: „...По време на моята терапия през 2011 г. съвсем случайно прочетох в списание Jacht за провеждането на тази регата. Половин година се борих с рака, но в същото време си мислех непрекъснато, че трябва на всяка цена да успея, за да мога отново да плавам. И успях! Трябваше ми някаква мотивация, някаква цел, нещо
Jose Carreras Jacht Race. Малко след старта на фона на катедралата в Палма.
Отборът-победител от яхтата „Sehkraft”, съставен изцяло от излекувани от левкемия! Вдясно на снимката е самият Хосе Карерас.
за което да се хвана, разбирате ли?”
Ето какво каза и г-н Карерас по повод на тази прекрасна инициатива: „Много обичам Майорка и се радвам, че само за няколко дни успяха да се съберат толкова много хора, обединени в битката с тази коварна и страшна болест. Няма нищо по-хубаво от това да ги видиш на едно място, на тези прекрасни яхти, извоювали отново живота си.” 
Александър  Кнесевич - шеф на маркетинга на Bavaria Jachtbau, добави, че за немската яхтостроителница е чест и голяма радост да организира това единствено по рода си в света ветроходно събитие.
На старта застанаха 12 екипажа, като лично г-н Карерас обяви началото на регатата. В това състезание могат да участват едновременно всички класове яхти с разнородни екипажи, съставени от професоналисти, любители и ценители на ветроходството. Организаторите бяха единодушни в мнението си, че целта на тази уникална в световната практика ветроходна проява е изпълнена. Събрани са били и много доброволни дарения за фондацията.
Регатата завърши с победа на яхтата „Sehkraft “ (Swan 44) , водена от Матеус Маус, шкипер от Кьолн.
По време на тържеството след състезанието всички участници изразиха категоричното си мнение, че тази регата трябва да стане традиционна и отсега започват подготовката си за 2013 г.
Да пожелаем на всички, които имат проблеми в борбата с левкемията силна воля и дълбока вяра в успешния край на лечението!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: API/M