:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
БИТКАТА В ЗОНАТА НА ПАСАТИТЕ ПРОДЪЛЖАВА
Три яхти, една цел и средна скорост около 22 възла. Какво повече?
PUMA, CAMPER и GROUPAMA са начело в бясната надпревара в 6.VOR етап с цел Маями! Вече няма място за компромиси, дъх дори не можеш да си поемеш, както казва един от шкиперите.
След старта в Itajai, PUMA успя да вземе известно предимство, но с хитри маневри и подходящ вятър, CAMPER и TELEFONICA успяха около Екватора да наваксат загубеното и сега са „на косъм” от временния водач. Всички ветрила и „носни кърпи” са вдигнати и яхтите летят към заветната цел на този етап. Посоката е ясна – северозапад!
„Това е едно изключително приятно плаване” - споделя навигаторът на TELEFONICA Андрю Кейп – „всички сме в зоната на пасатите, всички се виждат много ясно,сила на вятъра – 5, какво повече ...”
Метеопрогнозата, обаче показва, че в зоната на Карибите вятърът отново ще отслабне значително, което означава, че в момента не могат да се правят никакви предположения относно крайното класиране в този етап.
Наблюдаващите отблизо това грандиозно състезание са на мнение, че битката ще се реши в посредните 100-120 мили от финала. А той ще бъде по всяка вероятност около 9 май. Но да не избързваме, а да пожелаем на екипажите успешно и безаварийно плаване до Маями !
Георги НИКЛЕВ
Снимки: VOR
Не остава време дъх да си поемеш...
С 22 възла средна скорост битката продължава!