:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
СВЕТОВЕН РЕКОРД: ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЛАМАНША Е
ПРЕПЛУВАН ... ПОД ВОДА ЗА 8 ЧАСА!

65 километра под вода между мазутни петна и хиляди отпадъци

Да се срещнеш и да говориш с немския професионален леководолаз Ахим Шльофел е много, много трудно. Причината за това е лесно обяснима – в по-голямата част от денонощието Ахим е под вода в някой плувен басейн, езеро или море. От много години това е неговият начин на живот.
Когато е бил едва на седем години, той за първи път усеща магията на подводния спорт в Гърция и до ден днешен не се разделя нито за миг с него. А е роден в Мюнхен!
Този скромен, учтив и винаги усмихнат баварец разказва с голямо удоволствие и много увлекателно за своето хоби, прераснало постепенно в професия.
„Старите кораби” – казва Ахим – ме карат да се чувствам на един друг свят и непрекъснато им се
Първите глътки вода на сушата след успешното подводно преплуване на Канала. 65 километра за 8 часа при извънредно трудни условия!
Снимка: OH
възхищавам. Няма нищо по-хубаво от това да ги снимам, да ги изследвам и да определям техния произход и предназначение”.
Биографията на 40-годишния професионален водолаз e повече от впечатляваща: над 7000 многочасови акции под вода, като най-дълбокото му гмуркане (за сега!) е на 167 метра! От 1999 до 2008 г. г-н Шльофел е първият немскоговорящ инструктор по водолазно дело в Global Underwater Explorers - USA.
През 2008 г. той регистрира сдружението Innerspace Explorers, което има за цел обучението на водолази, които изследват подводния свят и влиянието на околната среда върху него. Постъпилите за обучение леководолази изслезват потънали кораби, подводни пещери, замърсяването на Световния океан, като участват и активно в спасителни операции където е необходимо.
Немският водолаз се е подготвял дълго време за това историческо подводно плуване от Дувър до Кале. Той обяснява, че една от причините да не се осъществи до сега този експеримент е била или недостатъчната обща и специална подготовка на плувците или избраната погрешна тактика при щурмуването на Канала. Ахим казва , че „... не трябва да се плува прекалено близо по повърхността, но и до самото дъно, където огромните количества изхвърлени отпадъци и мазут биха затруднили допълнително и без това изключително тежкото начинание”.
Независимо от факта, че и GPS-ът се поврежда почти в началото, Ахим Шльофел продължава непоколебимо напред и завършва с грандиозен рекорд това уникално подводно преплуване и то в един от най-тежките за всякакви надводни и подводни райони на Световния океан.
Въпреки че мразя  всякакви клишета и изтъркани шаблонни фрази, трябва да отбележа с огромно възхищение това необикновено и героично постижение на този немски водолаз! Да е жив и здрав Ахим и да му пожелаем от сърце още много подобни рекорди!
Георги НИКЛЕВ