:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ВМС НА ИТАЛИЯ СПАСИХА НАД 1000 БЕЖАНЦИ ОТ СЕВЕРНА АФРИКА
Късно вечерта на 05.02.2014 г. италиански военни кораби спасиха по предварителни данни около 1100 бежанци от Северна Африка, които са се опитвали да доплават до остров Лампедуза на 9 изключително примитивни и непригодни за целта салове.
Италианският десантен кораб „San Marco” е успял да качи на борда всички, които са били на саловете, въпреки, че се говори и за десетки други, които са се удавили по време на плаването. Целта на бойният кораб е до петък – 07.02. – всички спасени бежанци да бъдат закарани до пристанището Аугуста в Сицилия.
Няма все още никакви данни относно националността на бежанците.
Според властите в Италия броят на бежанците само през последната година се е увеличил поне 3 пъти, като никой не е в състояние да прогнозира какво развитие ще има процес през настоящата 2014 – та година. В същото време расте непрекъснато и броят на удавилите се бежанци в стремежа си да стъпят на всяка цена на „обетованата земя” Европа и да заживеят един малко по-човешки живот.
Само през октомври миналата година пред Лампедуза се удавиха 366 еритрейци, без никой да успее да им помогне. Мисля си, пишейки тези редове, че тези нещастни хора едва ли са заслужили с нещо такава своя ужасна съдба.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Една от лодките на десантния кораб с нещастните бежанци. Струва ми се, че не е необходимо да се казва нищо повече.