:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
„ЗВЕЗДА“-ТА НА J. F. KENNEDY
Когато преди време писах за този клас  яхти, бях забравил (случва се и на най-добрите!), че преди много, много години дори и президентът Кенеди е плавал с подобна лодка. Успял е да спечели много регати и е бил много щастлив по време на тези плавания. Смея дори да твърдя, че това са били вероятно най-приятните моменти в живота на този умен, решителен и в същото време много млад човек, който успя да предотврати буквално в последните дни и часове ядрената гибел на нашето изстрадало Човечество. Хората от моето поколение, а - силно се надявам! - и по младите, знаят много добре за какво иде реч.
А сега тази яхта се продава на търг с първоначална цена от 100,000 долара. Цената едва ли има някакво значение, но си позволявам да кажа, че тази историческа във всяко едно отношение лодка би трябвало да бъде изложена в някой Морски музей в САЩ, за да напомня за онези бурни и доста страшни години. Историческата памет на хората е доста къса и неустойчива и би следвало често да им се напомня какво и защо е станало така преди известно време.
Надявам се, че този, който спечели търга, ще се сети по интуиция за моите думи. Понякога се случват такива неща.
А иначе „ Flash II” е в отлично състояние и на 18 май в Далас (мястото  вероятно не е избрано случайно!) тази забележителна яхта ще бъде продадена за пореден път. От 1934 до 1940 г. лодката е била собственост на двамата братя Кенеди - Джон и Джоузеф, като с нея те печелят дори Купата на Атлантическото крайбрежие, една много ценена награда в САЩ.
Яхтата е продадена за първи път, когато бъдещият президент на САЩ постъпва на служба във флота в началото на Втората световна война. През следващите десетилетия лодката е плавала относително малко, като настоящият й собственик дори няма отношение към яхтинга и никога не е плавал с нея. Но независимо от това тя се намира в отлично състояние, текущите ремонти по нея са били извършвани с изключителна прецизност и вещина, което прави чест на нейните досегашни собственици.
Надявам се, че който спечели търга, ще успее да почувства тази част от американската история на миналия век, пълна с превратности и предизвикателства.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник“
Поглед откъм кърмата на вероятно най-известната в света „Звезда“. Личи майсторското изпълнение на махагоновия транец и прехода към палуба и корпус.
Яхтата е била винаги готова за плаване. Характерното за този клас скромно, но напълно функционално палубно оборудване, така характерно за отминалите времена. Платната са от дакрон, но това е съвсем нормално. Никой вече не би си позволил лукса да носи парусинени платна, пък и за какво ли ... Носовата кница от неръждавейка не фигурира в оригиналните чертежи, но и това не би могло да се смята за проблем. Не мога да си обясня и наличието само на един швартови клюз на десния борд,  който, впрочем, също не е оригинален! Но нека това е всичко, за което би се замислил щастливецът, който ще чуе аукционното чукче в негова полза в Далас.
С тази „Звезда“ братя Кенеди са спечелили много регати и то преди около 75 години. И двамата, Бог да ги прости, са обичали много Морето.