:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЯХТОСТРОЕНЕ: ЕДНА МНОГО ОСОБЕНА ЯХТА
Едно възрастно семейство от Южен Тирол (!), което в последните години прекарва дните си на своята ветроходна яхта в Средиземно море, решава да си облекчи малко работата с ветрилата, а и да може да може да се придвижва по-бързо от едно място до друго. Възрастта си казва своята дума, а и акваторията на Венецианския залив е доста тежък за плаване район.
Семейството решава да се върне към малко позабравената в последно време концепция на МОТОРСЕЙЛЪРА. Някой ще възрази, че това е „ни рак, ни риба” и аз ще се съглася охотно с това мнение, но пък в крайна сметка „всекиму своето”, поради което ще се огранича само с отразяването на действителността.
Тиролското семейство възлага тази нелека и много особена задача на италианското конструкторско бюро Coupe Design и специалистите се справят блестящо с това предизвикателство. Получава се един относително тесен корпус, характерен за моторна яхта с доста плоска и ниска за размера си надстройка, Z – колонка за двигателя и двойни пера на рулевото устройство.
Данните сочат, че тази яхта може да се движи с приличната скорост от 20 възела, гарантирани от двигател с мощност 200 к.с. Подводната част на този моторсейлър е развита много умело и на пръв поглед не се разбира, че става дума за подобен род яхта. Подвижен шверт, комбиниран с къс кил гарантират явно оптимален режим на плаване с двигател или под ветрила. Казано накратко: конструкторите са удовлетворили напълно вижданията на собствениците за едно компромисно решение между моторна и ветроходна яхта.
Много добре са решени и проблемите с ветроходното стъкмяване на яхтата. Високо над полубата поставеният  рангоут с ясно изразен спортен характер и късата 110 % геноа гарантират динамично придвижване на яхтата и под ветрила. Неподвижно монтираният на носа „хобот” от въглеродни влакна позволява носенето и на генакер с площ от около 80 кв. м. Какво повече?! При проведените, впрочем, тестове на лодката под ветрила е било установено, че тя се движи изключително стабилно и динамично при всички ветрови режими. Самообръщащият се стаксел и високо поставеният гик гарантират на възрастните собственици спокойно и безаварийно плаване през цялото денонощие и при (почти!) всякакви метеоусловия.
Под палубата е създадена една много уютна и красива атмосфера, напълно в духа и традициите на италианския дизайнерски гений! Обширната и напълно пригодена за постоянно живеене кухня е интегрирана много деликатно в каюткомпанията, като облекчава по този начин максимално живота на борда.
Малко необичайна е оптиката на тази яхта с типичната за моторен кораб кърма и високите прави бордове. Поставеният високо над палубата гик осигурява на екипажа спокойна и безаварийна работа.
Двойните пера на руля и комбинацията кил-шверт са характерни за подводната част на тази яхта.
Елегантна и много фунционална каюткомпания. Модерната и напълно оборудвана кухня е интегрирана елегантно към цялото вътрешно пространство.
Две двойни кабини и много просторна баня допълват много успешно вътрешното пространство на моторсейлъра.
В заключение мога да кажа, че поставената от бъдещите собственици задача е била решена бързо и на много високо професионално равнище. Не е никак лесно да се съчетаят в едно толкова разнородни изисквания и лични виждания както по отношение на вътрешния дизайн на лодката , така и във връзка с хидро - и аеродинамиката на този доста особен проект - при това ДЕЙСТВАЩ, а не само като компютърна програма!
Може смело да се каже, че конструкторското бюро е разработило този проект по един много авантгарден и рационален начин. С тази яхта ще бъде поставено вероятно началото на една нова ера моторно-ветроходни яхти. Всъщност този тренд в яхтостроенето никога не е замирал напълно, но той започна да „залязва” някъде към средата на миналия век, когато се полагаха на стапел първите луксозни и много скъпи моторни яхти. На другия полюс пък започна вихреното проектиране и строителство на чисто ветроходни яхти от най-различни класове.
Убеден съм, че тази италианска фирма е намерила дълго търсената пазарна ниша и ще успее да наложи на пазара този превъзходен моторсейлър!

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ:
1.Дължина  -  11,4 м. / 37 фута /
2.Широчина  - 3,65 м.
3.Тегло - 4,95 м. Сравнително малко, като се има предвид особеностите на съда!
4.Баласт -  860 кг. /!/
5.Грот :  -  34,8 кв. м.
6.Стаксел  - 29,5 кв. м.
7.Генакер  -  81 кв. м.
8.Двигател  - 200 к.с. - Z - колонка! С тази скъпа, но много ефективна двигателна система се спестява много място на борда и е много по-лека в сравнение с конвенционалните силови уредби.

Георги НИКЛЕВ
Снимки: М. ЩРАУХ