:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ТЕЖКА АВАРИЯ С НЕМСКА ЯХТА В ЮЖНА
АМЕРИКА

Всичко започва като в лош филм на ужасите...
Младо семейство от Германия, решило да обиколи света с малката си яхта, навлиза в една река в Уругвай, хвърля котва да прекара нощта, а на другата сутрин решават да продължат, но двигателят не пали, нямат резервен извънбордов, лодката е поета от течението и ... мачтата опира в далекопровод , минаващ доста ниско над реката.
Следва взрив в машинното, лодката пламва и хората успяват в последната минута да се спасят с плуване на брега. Яхтата изгаря почти напълно и останките й потъват в реката.
Слава Богу, че поне екипажът се спасява невредим!
А в самото начало на плаването всичко върви по план. През април 2010 г. младото семейство Вагнер от гр. Минден в Източна Вестфалия тръгват на своето
Безуспешните опити на местните хора да овладеят ситуацията.
околосветско плаване с моторсейлъра „La Boheme”. Лодката е дълга само 31 фута (!), една чисто нова Degero 31 DS. Допълнително са направени, разбира се, нужните промени и укрепвания, но не е нещо особено, като се има предвид предстоящото плаване. Тръгват към Южна Америка с надеждата, че като „завият  там - долу” край континента, ще продължат в Тихия океан своето плаване.
Излизащият на испански език вестник  „El Pais“ в Монтевидео описва така случката: „Яхтата тръгва от Рио де ла Плата към Санта Лусия във вътрешността на страната и малко преди да се стъмни застава на котва недалеч от брега. Екипажът пренощува и на другата сутрин тръгва без никакви проблеми, чакайки да бъде вдигнат моста над реката, но тъй като точността не е от силните страни на нашия народ, мостът не е вдигнат в уреченото време, налага се екипажът да лавира доста време срещу вятъра и силното течение на реката. Точно тогава двигателят гасне, яхтата остава без управление и ... останалото вече го знаем”.
А ето какво казва и шкиперът на яхтата: „Не знам чия е вината, но мостът не беше вдигнат в уреченото време. Но нали все пак се намирахме в Латинска Америка ...! Двигателят угасна и не можехме да управляваме яхтата, тъй като беше и пълно безветрие, а течението тук в реката е доста силно. Наближавахме стремително към далекопровода, без да мога направя абсолютно нищо! Топът на мачтата опря до жиците и след около минута-две се чу силен гръм от машинното и яхтата пламна! Не знам точно как стана всичко това, но не успях да се справя с огъня, а на борда имахме 5-6 бутилки, пълни с газ и се страхувах, че всеки момент могат да гръмнат и тогава ... Решихме спонтанно да скочим във водата и да се спасяваме както дойде. Не успяхме да вземем абсолютно нищо с нас! Излязохме почти голи и боси на брега. По-късно и водолазите не успяха да изнадят нищо от потъналата яхта !
Благодаря на местните хора, че ни помогнаха в този тежък за нас момент. Сега ще чакаме решението на застрахователното дружество”.
Изводите от тази изключително тежка авария би могъл да си направи всеки, който разбира за какво става дума. Аз ще си позволя да изкажа скромното си мнение само по отношение на факта, че на борда не е имало резервен извънборден двигател, каквато е всъщност практиката при такива големи плавания. Дори огромните състезателни машини, които обикалят света или някои континенти с професионални екипажи, не си позволяват лукса да разчитат само на основния двигател. Резервният (15-20 к.с. ) стои винаги на транеца, готов да се притече на помощ, образно казано.
Но, както вече казах, най-важното в този случай е, че няма жертви от страна на двучленния екипаж  на La Boheme! Дано тези млади хора успеят „да пробият” желязната фаланга на застрахователите и да се отправят в най-скоро време на път!
И „там - долу” да успеят да завият най-сетне!
Пожелавам им го от сърце!
Георги НИКЛЕВ
Снимка: Armada Nacional Uruguay