:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ПОДГОТОВКА ЗА НОВ ТРАНСАТЛАНТИЧЕСКИ
РЕКОРД

Представете си, моля, следната сюрреалистична картина: Поглеждате случайно към Варненския залив и виждате изумени, че над водата се движи нещо с големината на футболно игрище и то със скорост над 35 възела. На всичкото отгоре това съоръжение плава наклонено на една страна под ъгъл от около (или повече!) 25 градуса.
За тези, които никога не са виждали тримаран, при това огромен, „нещото” ще изглежда точно така. А  хората с по-остро зрение ще забележат, след като попремине първоначалното възхищение и лек атавистичен страх, че тази супер-машина се управлява само от един човек, който изглежда като мравчица под високата почти 50 метра мачта и огромното ветрилно стъкмяване. Тъй като, обаче, едва ли някой ще има възможност да види подобна сцена „на живо” през живота си, а още по малко в морето пред Варна, ще обясня за какво иде реч.
Преди месец в Бискайския залив приключиха тестовете с mega - тримарана „Spindrift II”, с който ще се направи опит за подобряване на трансатлантическия рекорд, който в момента е 3 дни, 15 часа и 25 минути!  А този рекорд сега трябва да бъде подобрен, представяте ли си? И то само от един единствен човек, който ще управлява това дълго 141 (!) фута чудовище и почти толкова широко. Споменах вече, че мачтата е висока почти 50 метра! Казвам отново „почти”, тъй като тя претърпя много промени до този момент по отношение на нейната височина, дебелина, настройки, режими на плаване, най-оптималното разположение на вантите и щаговете  и т.н. А пък големината на ветрилата, най-общо казано, е функция именно от тези параметри на тази мачта.
Този огромен тримаран бе закупен през 2013 г. от Bertarelli и Guichard, носещ тогава името „Banque Populaire ІV” и „автор” на повечето престижни рекорди по света. Предизвикателството за новите собственици е огромно, не само по отношение на средствата, които трябва да бъдат вложени в него, но и по отношение на самото плаване до американския бряг на Атлантика.
Това опит за нов рекорд ще стартира тази есен и Yann Guichard ще тръгне съвсем сам по „Пътя на рома” с надеждата да счупи и този рекорд .
Ще следим много внимателно развоя на събитията около тази необичайна състезателна машина, пък дано да има късмет с ветровата обстановка по това време в Атлантика и не на последно място със здравината на корпусите и останалото оборудване!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимки: T. MARTINEZ
Тестово плаване в Бискайския залив. Тримаранът е олекотен максимално, като размерът на мачтата е променян многократно.
В момента яхтата плава с пълен екипаж, но по време на състезанието в кокпита ще стои само един човек! Иска се много смелост и ... една „купчина” други качества за подобно начинание.
Не е за хора със слаби нерви. Смяната на платната на пълен ход не е лесна работа. А ако си сам? Пожелавам му от сърце успех на този храбър човек!