:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Съдебна практика:
УБИЙСТВО, САМОУБИЙСТВО ИЛИ НЕЩАСТЕН
СЛУЧАЙ?

Истината я знае само един: австрийският инструктор по леководолазно дело Стефан П. 36-годишният виенчанин до този момент твърди неотклонно, че на 22 юни на път от Малдивите за Мадагаскар неговият шкипер Шон Тери в състояние на умопомрачение е скочил зад борда и е изчезнал  безследно.
Никой от близките и приятелите на изчезналия не вярва на тази версия. И има защо:
1. По време на следствието се доказва по безспорен начин, че нито едно от спасителните средства не е било употребено по предназначение по време на фаталното падане зад борда.
2. И двата лаптопа на загиналия са изчезнали по същия мистериозен начин.
По време на огледа, извършен от съответните органи на Сейшелските острови, се установява, че и други
лични вещи на шкипера липсват от 40-футовата яхта
„Finnegan”. На всичкото отгоре не е изпратен и никакъв сигнал за бедствие „Човек зад борда” и т.н.  Радионавигационните съоръжения са били в пълна изправност!
На 3 юли Стефан П. е арестуван.
Няколко седмици по-късно съдебен състав на Сейшелските острови постановява решение, от което е видно, че заподозреният в предумишлено убийство Стефан П. трябва да бъде освободен, поради... „липса на доказателства”.
Миналият четвъртък лицето е пуснато на свобода.
Знам много добре, че никой (на теория, разбира се!) няма право да коментира съдебно решение. Който го прави, е глупак и дилетант. И аз няма да го направя, въпреки, че много ме сърби езика, т.е. клавиатурата...
Георги НИКЛЕВ
Снимка: Частен архив
Изчезналият по мистериозен начин 48 годишен шкипер на яхтата Шон Тери.