:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
AMERICAS`S CUP: „ЗАПОЧНА СЕ, БОЖЕ,
ЗАПОЧНА СЕ!

* Първият печели, вторият губи - останалите нямат никакво значение

Около 200 000 души изкрещяха това и после в събота, 07.09. 2013 г., пред Сан Франциско действително започна една от най-чудовищните, най-скъпите, най-креативните и - може би! - най-опасните регати в историята на ветроходството въобще!
Спестявам доста от суперлативите, които са изречени по адрес на това невероятно състезание, но всички, струва ми се, са абсолютно верни. Нищо подобно не е правено до този момент, нито един ветроходен съд с подобни размери не е струвал повече от тези  несравними с нищо катамарани, появили се сякаш от друг свят и никой яхтсмен не е карал по-опасна яхта от този звяр, наречен за краткост AC 72. При дължина на катамарана 22 метра, височината на твърдото крило е ... 40 метра! Всички очакват, че именно в това издание на регатата, ще бъде направен опит за подобряване на  рекорда за скорост, който вероятно ще надмине 50 възела! 
Честно казано, дори не мога да си го представя, въпреки че съм плавал на много бързи яхти и в доста усложнени метеоусловия, а освен това съм и любител на високите скорости. Нямам дори най-малката представа как би изглеждала подобна скорост на ветроходен съд.
И най-важното: превъзходните екипажи, които управляват тези машини! Подбирани  изключително строго и прецизно след стотици и стотици часове тренировки, тези доблестни мъже карат в буквалния смисъл на думата на живот и смърт. Всяка малка грешка, всяка неочаквана промяна на времето, всяка по-голяма вълна би могла да доведе до фатален край. Подобно нещо се случи, за жалост, само преди около два месеца по време на предварителните квалификации.
Тази изключително тежка авария, впрочем, завършила със смъртен случай (писах подробно за това по-рано!) постави на дневен ред дълго премълчавания въпрос: Кому е нужно всичко това? Защо се харчат тези невъобразимо големи за нормалните човешки представи суми за производството на няколко свръхекстремни ветроходни яхти? А после какво?
Но да се върнем към старта. Претендентът Team New Zealand проведе гонката блестящо и за сега води пред защитаващият купата екипаж от Oracle Team USA. Всички определят тази битка като митичният сблъсък между Давид и Голиат, но както се вижда от първите стартове и тук везните се накланят - поне в началото - на страната на по-малкия.
Цели три години двата отбора се подготвяха за тази епична битка помежду си, преживяха много радости и премеждия. Това 34-то поред състезание за Купата на Америка, наричана галено „Каната” показа, че яхтите ще плават „кожа до кожа”. Новозеландският шкипер Dean Barker каза след състезанието, че е особено доволен от постигнатата победа в гонката и че се надява на нещо по-голямо в крайното класиране.
Всъщност и двата екипажа показаха майсторско каране, въпреки че новозеладците бяха по-опитният отбор. Това се дължи, предполагам, на факта, че „кивитата” взеха участие и в Luis Vuitton Cup, повдигнаха неимоверно своето самочувствие, а и успяха да обуздаят твърде своенравните  катамарани. Това не може да се каже за защитаващият купата екипаж на Oracle Team USA, които не взеха участие в нито една регата преди това.
Но това е само началото. Най-интересното тепърва предстои и да се надяваме, че няма да има непредвидени обстоятелства, както е обичайно да се казва, и всички ще завършат тази уникална по рода си регата живи и здрави!

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Давид срещу Голиат! Шкиперът Dean Barker от Team New Zealand (в ляво) и James „Jimmy” Spithill – шкипер на Oracle Team USA. Изискват се огромни знания, голяма смелост и себеотрицание от тези велики мъже, повели екипажите си в тази чудовищна  битка! Господ да им е на помощ!
Така изглеждат тези уникални катамарани по време на гонката, погледнати откъм кърмата. За себе си аз ги наричам „водоплаващи, ветроходно-летателни апарати”. Вероятно ще се намери и по-подходящ термин, но не се сещам в момента.
Това не е сцена от глупав филм за „извънземни” или подобни щуротии, а снимка от тренировката на двата американски катамарана. Скоростта е някъде около 30 възела ...
Така изглежда „Купата на Америка”, наричана още „Каната”. Цялата дандания е заради тази доста кичозна тенекиена кана, ама това е положението.
Новозеландският звяр по време на тренировка. Желязна дисциплина и огромна смелост са двете много важни качества, необходими при управлението на катамарана. Дори на снимката се вижда огромното напрежение и концентрация на екипажа.