:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
BALT 26 - EДНА МАЛКА И КРАСИВА ПОЛЯКИНЯ!
Знаят да правят поляците яхти, и то хубави! Българските яхтсмени знаят най-добре това и то от много, много години насам! А ето, че сега новият „четвърттонник” доказа доброто име на полските яхтостроители за сетен път, при това много убедително. И то в най-оспорваният сегмент на световното яхтостроене – ветроходни яхти с размери между 25 и 32 фута !
Яхтостроителницата в Augustow – Полша, произвеждаше до този момент предимно рибарски и моторни лодки с най-разнообразен профил и предназначение, но ето че сега фабриката „проби фронта” доста изненадващо дори и за специалистите в бранша с една много красива и изключително функционална яхта.
На изложението в Хамбург – HANSEBOOT тази яхта направи особено голямо впечатление със своя доста висок борд („свободен борд”) над водолинията, без обаче „... да се ограничи възможността яхтата да се превозва с трейлер”. Край на цитата, както е прието да се казва, но в същото време е видно, че конструкторите са намерили правилното  решение.
Тяхната основна концепция е била ориентирана предимно към „семейството с деца на борда”, но с това лодката не е загубила нищо от динамичните качества на един, да речем, туристически „Петерсон”. Правя това сравнение, тъй като то е най-близко до нашите възприятия за яхта от този размер.
И в същото време, както признават всички на изложението, рядко може да се види повече „обитаема площ” на толкова (относително!) малко място. По това си личи, всъщност, майсторлъка във всяко едно отношение.
Окаченият рул на яхтата прави също така доста силно впечатление, като се има предвид дължината й – 7,88 м. На днешно време двойните пера на руля вече не са рядкост, свързани помежду си със сложни системи и щурвали, а тук изведнъж – окачен рул, който се сваля много лесно, та дори и на ход. Това е така, но само на пръв поглед. Повтарям, че концепцията е ориентирана към „семейно ползване” и превозване с колесар! Това означава, че всичко трябва да бъде опростено и олекотено до максимална степен.
Кокпитът е достатъчно просторен и много функционално подреден, рундуците могат да съберат доста потребни и непотребни неща на екипажа. Винчовете са подредени много рационално и са леснодостъпни.
Веднага прави впечатление доста масивно извисяващата се рубка, но нали вече стана реч за „необичайно голямото вътрешно пространство” и пр. Е, то – пространството! – не може да падне от небето, нали? Все някъде трябва да бъде разположено, поради което мястото за придвижване към предната палуба е доста „тясно скроено”, но това е положението. С  предвиденият  щатен ролриф, екипажът си спестява все пак доста търчане до предната палуба. Ако  на борда има и деца, то по обясними причини си спестяваме в повечето случаи и носенето на спинакер.
В предната част на лодката е оформен доста големият котвен отсек, който е в състояние да побере доста котвено въже, верига и т.н. Не е лошо това решение, но дано не пречи на при работата с ветрилата ... и обратното. Аз лично предпочитам котвеният рундук да е някъде на кърмата и от там да се отдава котвата, пък после си развъртай лодката както си искаш. Особено при малките яхти това е доста по-практично.
Вантпутенсите са разположени от вътрешната страна на борда и позволяват по този начин да се използва една „припокриваща” по-голяма геноа. С други думи: мислено е много активно и за динамичните качества на яхтата! При тестовете на вода е показала много добри мореходни качества и завидна маневреност, имайки предвид някои особености в постройката й, както и относително високото й тегло.
Известни критики търпи изработката  и качеството на подвижния и неподвижен такелаж, но всичко това е на фона на останалото, което можеше да се види на изложението, разбира се. При такава неописуема база за сравнение (в най-добрия смисъл на думата!) всеки пропуск веднага се набива на очи и това е съвсем естествено.
Под палубата, обаче, нещата си идват на мястото. Малко тумбестата и леко грубовата на пръв поглед рубка предлага на посетителя една необичайна вътрешна атмосфера. Осветената от четири прозореца, интегрирани в корпуса и един на палубата, каюткомпания, може да изненада приятно всеки любител на домашно-яхтената атмосфера. За трети път го споменавам: мислено е не за състезания, а за семеен уют с деца, куче и ... тъща, да речем. И е намерено правилното решение – спор няма !
Изработката на дървените елементи и на стъклопластиката е на много добро ниво, камбузът е функционален и много приятен на външен вид, има  отделно „мокро” помещение и цели 6 койки! Какво повече? Двата „гроба” под кокпита могат да се ползват спокойно от високи и едри хора, което, както знаем, не винаги е така в яхти от подобен клас.
В средата на каюткомпанията се намира швертовият кладенец, към който  е интегрирана много елегантно една сгъваема маса. Това също е една своеобразна „екстра” за този размер яхти, но в същото време е едно изключително рационално решение, за което конструкторите трябва да бъдат поздравени!
Яхтостроителницата предлага и три варианта с неподвижен кил и вграден двигател (14 к. с.), но това оскъпява лодката с около 10 000 евра... Това е положението. Иначе основната цена е 32 000 евро.
Яхтата, която беше изложена, струваше 39 000 евро – напълно оборудвана и готова за плаване. Всъщност, цената – спрямо „оня” стандарт – не е висока и това се дължи на факта, че в яхтата липсват каквито й да се детайли от карбон или нещо подобно. Относително голямото тегло на този съд също е функция от прилагането изцяло на стъклопластиковата (GFK) технология при изработкатаа наа корпуса и палубата. И вече няма „пардон” в това отношение! Или работиш със стъклопластика и технологии от преди 30 години или с карбон и яхтата (при еднакви размери, разбира се!) става по-лека „само” с около 500 кг, че и повече...
И хайде после да ходим да се състезаваме с ... вълнолома. Ако пък същата тази яхта е изработена от въглеродни влакна (в т.ч. мачта, гик и пр.), то цената ще бъде същата, но умножена, да речем, по 3! Работата е там, че и не всички яхтостроителници разполагат с технологиите и съоръженията за производството на яхти от карбон или подобни материали.
В заключение мога само да кажа, че става дума за една многофункционална и красива яхта в своя сегмент, която е в състояние да задоволи желанията на едно голямо семейство – ветроходци, отстоявайки в същото време с достойнство своите мореходни качества.
Гледайки и оглеждайки от всички страни тази яхта, все си задавах  въпросът, който вече ми е омръзнал, но не мога да се отърва от него: Защо ние не сме в състояние да направим нещо подобно? Какво ни липсва? Имаме прекрасни и много талантливи конструктори, изпълнители и мениджъри. Материали има вече всякакви, а което го няма, можеш да си го доставиш за броени дни.
Каква е тогава причината за нашето бездействие? Какво ни липсва?

Основни технически характеристики на Balt 26:
1.Дължина:           -  7,88 м.
2.Широчина:         -  2,53 м.
3.Газене:              -  0,35м./1,46 м. версия „шверт – кил”
4.Тегло:                -  2,300 кг.
5.Баласт:              -  650 кг. (съотношение: 28,4 %)
6.Ветрила: Грот     -  17,20 кв. м.
7.Стаксел:             -  10,20 кв. м.
8.Геноа:                -  12,80 кв. м.
9.Спинакер           -  40 кв. м.     

Георги НИКЛЕВ
Снимки: B. Scheurer
Една наистина красва, модерна и функционална яхта!
Много просторен кокпит с рационално разположени винчове.
Към швертовия кладенец е интегрирана прекрасно изработена разтегателна маса - нещо много рядко за този сегмент.
Котвеният рундук е може би прекалено голям за тази яхта. Вероятно за удобство при работа върху предната палуба, халсовият ъгъл на предното платно е вдигнат доста високо, което неминуемо ще даде отражение върху най-оптималното използване на платното.
Един прекрасно изработен камбуз.
Не липсва и уютната и изящна тоалетна, която по желание може да бъде снабдена и с миниатюрна душ-кабина.