:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE - PUMA БЕШЕ НАЙ-БЪРЗА НА
СТАРТА И НА ФИНАЛА

За шкипера Кен Рийд и неговият екипаж вчера (сряда) беше един прекрасен ден. Тръгнаха първи на старта и пристигнаха първи в Маями с почти един час преднина пред Camper. Това означава само около 5 морски мили… Пет мили от общо около 3500 от старта на този етап до финала! Какъв по-добър атестат, както е прието да се казва, за майсторството и мъжеството на тези прекрасни екипажи!
Характерното за този етап бяха сравнително слабите ветрове в сравнение с ужасяващите условия по време на петия етап от Нова Зеландия през нос Хорн до Бразилия. Независимо от това или именно поради тези обстоятелства, битката за класиране беше дори по-ожесточена. Предишната нощ, например, намирайки се в северната част на остров Eleuthera и в условия на пълно безветрие, екипажът на PUMA наблюдаваше напълно безучастно как конкуренцията, „хванала” подходящ вятър, скъсява все повече дистанцията.
Последната част от този етап беше всъщност едно истинско сражение между навигаторите и шкиперите на двете яхти, за да се стигне до този драматичен финал.
Всичко беше толкова невероятно, сподели след победата Рийд, момчетата от CAMPER караха превъзходно и всичко „висеше на косъм”, но в крайна сметка ние бяхме избрали по-добрата тактика.
След тази етапна победа Puma спечели втора поредна победа и общо четвърта в цялата регата, осигурявайки си още 30 точки в общото класиране. И CAMPER добави още 25 към своята „сметка”, с което облаците около TELEFONICA започнаха видимо да се сгъстяват. Това зависи, естествено, и от класирането на испанците в този етап, които все пак бяха на около 55 мили след GROUPAMA и то малко преди финала.
Едно е ясно – всички полагат маскимални усилия и „изстискват  материала”, както е прието да се казва, до последна възможност, което пък придава, мисля си, още по-голям блясък и драматизъм на регатата.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: VOR
Тържественият парад при посрещането на PUMA
PUMA- та  „лети” към Маями
След 17 денонощия PUMA пресича финалната линия