:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race 2014 -15:
БИТКАТА ЗАПОЧНА
Дванадесетото издание на най-трудната, най-дългата и най-опасната регата в света започна по подобаващ начин в Alicante. Изисканата и много атрактивна шоупрограма задоволи вкусовете на отбраната публика и накара дори и вечните скептици да повярват в това грандиозно начинание.
Преди да започне традиционното за подобни случаи In-Port състезание, седемте яхти, които ще участват в обиколката на света, направиха един „тур за овации” в акваторията на пристанището, за огромна радост на многобройната публика.
Специалистите и ценителите пък имаха и рядката възможност да направят сравнение между новите суперяхти VO-65 и тези от старото поколение състезателни машини като „Flyer”, „Brasil”, „Djuice” и много други от този калибър.
Разхождащите се по кея зяпачи и познавачи, забелязват веднага какво са постигнали създателите на тези прекрасни яхти през последната година, какви огромни средства са вложени за осъществяването на това уникално състезание и какви иновативни идеи са реализирани за кратко време, но в същото време, волю - неволю, усещаш на всяка крачка и непреодолимата разлика между тукашните „факти и обстоятелства” и дрипавото ти и босоного отечество. И ти става и тъжно, и срамно, и не знаеш какво да си мислиш, след като си тръгнеш.
А в Аликанте, впрочем, съществува дори и един музей във връзка с провеждането на тази регата, който беше отворил широко вратите си за огромната публика. А в Race Village Live-Acts организаторите на събитието бяха предоставили на желаещите дори „Grinder Experience”, което означава, в свободен превод, тренажор - симулатор, на който всеки може да опита „на живо” ветроходните си умения, яхтите VO 65 при всякакви атмосферни условия.
На друго място пък изумените посетители имаха възможност да разгледат надлъжният разрез в мащаб 1:1 (!) на същата яхта, с която ще се състезават около Земното кълбо седемте екипажа от VOR. В този макет са показани с най-големи подробности устройството и вътрешното разпределение на супер-яхтата, битовите условия на екипажите (изключително спартански!) и въобще цялата организационна структура на тази лодка. И всичко това - напълно безплатно! Ще си позволя да повторя отново: става дума за макет с дължина 22 метра, като всеки детайл на яхтата - на палубата или в подпалубното пространство - е напълно идентичен с този на лодките в пристанището! Сега само „за протокола: Галюнът е изцяло от карбон. Не за да е шик, както би си помислил гордият перничанин, който си лепи карбоново фолио върху капака на своя тридесетгодишен „Голф-2”, а за да е максимално олекотен и пределно здрав. Въпреки крайно оскъдното и пестеливо изградено подпалубно
Флотата на VOR броени часове преди старта в пристанището на Аликанте. Седемте абсолютно еднакви яхти се различават само по цветовете и имената си. Вероятно тази гледка ще да е любовта от пръв поглед ...
Това е пътят на регатата. Не напразно това състезание се смята за най-тежкото в Световния календар на океанските плавания.
Team Donfeng по време на тренировка с новата яхта VO 65.
пространство, особено голямо внимание е обърнато именно на двата основни модула в обзавеждането: навигационната маса, най-общо казано, и пространството около галюна. И това е съвсем логично, като се има предвид при какви условия ще карат екипажите няколко месеца. Особено в южните морета. Казано накратко, всичко в новите яхти е съобразено с условията, при които ще се карат яхтите, а също така и с функционалните характеристики на екипажите. Подчертавам гореказаното, тъй като тази година за първи път ще участва и напълно женски екипаж! А пък аз въобще не се съмнявам, че те - жените, ще се представят достойно и дори бих се обзаложил, че няма да са последни в крайното класиране!
Цялата атмосфера на това завладяващо събитие би могла да се изрази единствено и най-точно с думите на шкипера на Team Brunel, който малко преди старта на първата гонка каза на своите момчета: „Вие работихте неуморно месеци наред. Излезте сега навън и покажете на какво сте способни!” Точно и ясно. Де да можеха и политиците в някои държави да се изразяват толкова откровено и иносказателно.
Аз въобще не се съмнявам, че всички екипажи ще се хвърлят в тази епична битка безрезервно и самоотвержено. И - уверявам ви ! - тук няма да има победители и победени. Всяка яхта, която пристигне след много месеци на финала, ще бъде чествана като митичен герой и нейният екипаж ще влезе завинаги в историята на Световния океански яхтинг.
На Добър час, дами и господа! Бог пред вас и вие след него!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”