:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
„RAINBOW WARRIOR III” Е НОВИЯТ ФЛАГМАН НА
„GREENPEACE”

Един моторно-ветроходен кораб със „специално предназначение”
Този път церемонията премина без проблеми. С отривист замах известната природозащитничка от индиански произход Мелина Масимо разби още от първия път шампанското в носа на новия кораб. Това е една много добра поличба.
Новият флагман от флотилията на „Greenpeace” е много впечатляващ съд. Моторно-ветроходният кораб е дълъг 58 метра, повече от 11 метра широк и гази около 5 метра. Поне по данни на организацията... На двете мачти могат да бъдат вдигнати около 1256 кв. м. ветрила. Предполагаемата скорост под ветрила е около 14 възла.
Новият кораб струва 23 милиона евро, като парите са събрани изключително от доброволни дарения. Корпусът е построен в корабостроителницата в Гданск – Полша.
Главният двигател, вътрешното оборудване и боядисването на кораба са били поверени на корабостроителницата в Berne – Германия. Впечатление прави особената форма на мачтите, които приличат на два равнобедрени триъгълника, чиято основа е застопорена под палубата. Според малкото данни, с които разполагам, в тях е разположена голяма част от навигационната и „специална” апаратура на кораба.
Според думите на г-н Christian Bussau – биолог и ръководител на „специалните проекти” в организацията: „... Избрали сме специален  главен
двигател, който не ползва отровното и много евтино тежко корабно гориво. На кораба разполагаме и с пречиствателна станция за отпадните води, така че дори и капка мръсна вода не може да попадне в морето. Имаме, естествено, и няколко електрически двигатели.” Хубави думи, добро начало.
На борда няма и следа от PVC - материали и никаква тропическа дървесина!
Корабът ще обиколи цяла Европа, за да благодари по този начин на хилядите съмишленици за тяхната помощ, след което продължава към Южна Америка, където ще започне истинската „битка” за опазването на тропическите гори.
На добър час!

Георги НИКЛЕВ
Снимки: O. Tjaden/greenpeace