:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НЕ Е ЛЕСНО ДА СИ ПРОСТ И БОГАТ, ДА ЗНАЙШ!
А бе, брат`чет, кво съ вайкаш? Кво да тъ прая, кат си умен и беден, а? Ас съм си добре, щото съм си прост, ама имам четри апартамента и две къщи на морето. Верно де, едната има само три бани, ама мойта простата не искаше повече, щото идвали много хора и чистачката получавала тетногенид май че беше, ама няма значение. Имам туй-онуй и в чужбината, скоро дадох на мойта скубла 50 бонки да си сложи нови силиконки и сега прилича на стар ЗИЛ с цици, ама да си трайш щото ни послушват... Мене подслушват, бе хамсалак, не тебе, тебе за кво като имаш само една гарцонера там на майна си райна ... И ти щеше да си като мене, ама нали си много умен...
Че кат казах за умните и бедните, та се сетих.
Те и онези от БАН също са много умни, ама и те са много бедни, нали? Що сте толкоз прости, бе хора? Няма ли цигари за ваз, няма ли трева, няма ли ДДС? Кат си доктор на кво беши там и кво от това? Ближеш си потника за сол, нали? Знам ви аз докторите, знам ви аз. За една пломба ми взеха 50 лева, ама нямах дребни и му оставих сто, че ме гони само три метра, де, да ми ги върне. Ама не ме стигна щото не бързаше много... Скоро на мойта и се откачи лявата цица чи пак дадох 20 бонки... Ами то такъв е живота на богатите и простите. Само дертове и плащане. А ти кво? Ядеш боб и преоценени макарони и зяпаш умните книги, а децата ти скърцат със зъби. Ама шъ живеят дълго щото бобът удължавал живота. И ще се срамуват дълго, че тейко им е останал беден и умен. А пък ас кво - жуля на ден по 2 кила висконти, плюскам 6 паржоли и като хвърля топа, мойта ще одруса сичко дет го имам за три месеца и ще си търси някой друг богат и прост като мене.
Илюстрацията е предложена от Туко РАМИРЕЗ - Ел КОМАНДАНТЕ: https://tukoramirez.blogspot.com
Помниш ли, като бяхме малки, леля ми Спаска, майка ти де като казваше, че си много умен и не даваше да играеш с мене, що си бях от малък простичък, пък ти идваше и си играехме и като те заведох при Гинчето от комшиите да ти прави мръсните упражнения, а? Още тогава, като те хвана трипера, татко ти каза, че аз съм прост, ама от глад няма да умра, ама ти само уравнения ще решаваш и с треска ще се почесваш по-късно. Умен човек беше чичо, ама и той беден си замина.
Казвах ти аз, ела бе брат`чет, ела бе, да направим 100-200 мастербокса, пък тогава да видиш, ама ти се опъваше като млада студенка на дърт професор. На ти сега – хем две деца, хем кривогледа умна жена, хем и 285 лева и 54 стотинки заплата нали? Ама не на час, ами на месец.
Кво съ праиш на интересен, бе брат`чет? Казах ли ти, на вземи 5 кила трева бес пари оправи си дереджето и пак ела. Ти – не! Щели да те вкарат в панделата за пет години.
Ти можеш ли да искараш 3 милиона за пет години бе хамсалак? Ще лежиш само три и после ще си ги разравяш бавно и ще си живееш с оная кощрамба като хората. И няма да се срамуват децата ти, че бачкаш в БАН. Той целият БАН ако имат 5 милиона ще направят оназ работа, дето едни й викат НДК, пък други ДНК, де, тъй ще я направят, че да няма вече бедни като тебе и богати като мене, ами ще стане както оня селендурин Хрушчов думаше, че комунизъмът ще доди през 1980 година и ще плюскаме на корем без да бачкаме.
То комунизъмът не доди, ти си остана умен, ама беден, а пък ас станах много богат и още по-прост, ама то баш там му било чалъмът. Жена ти била доценка, хубаво, ама ас като я видя на улицата и бягам да ми леят куршум срещу уплах и предпочитам суха жаба да зема от шосето и с нея ... такова ама не и с твойта доценка... Ас такава с такъв сурат и с такива дрешки на мойто бентлиту няма да дам пепелника да чисти, пък нея в БАН я пускат. Луд народ, брат`чет, луд и беден народ. С такъв няма оправия ами само беднотия!
Ти ако искаш нали сме брат`чеди, елате с твойта кикимора туй лято на морето, земете третия етаж от къщата дето я построих като крайно нуждаеш се и вземи от мазата квото искаш. В мазата на лявата страна са ментетата, а на дясната истинското уиски.
Него никой не го ще в мойте кръчми щото свикнаха на менте и сега истинското го мислят за менте тъпънарите. Ама не прекалявай с поркането щото ще станеш прост и богат като мене, пък аз конкуренция не ща! Сега те знам кой си и кво можеш пък това, което ти можеш, ми е през оная работа, разбра ли ме. Туй важи и за твойта хубавица, нека жули сокове и да  яде пресни марули. От туй по-хубава няма да стане, ама поне да не крещи по балконите.
Слугините не ги закачай дето идват да чистят и готвят, щото ако пак хванеш трипер не те познавам да знаеш... Можеш само с онази дребната дето се прави на монахиня. То тя е монахиня колкото и ас съм свети Евлампий, ама карай! Имам само една молба. Не пускай като ме няма данъчни и полицаи. Казвай им, че се връщам след две седмици и че ти си ми по почистването на осветителните тела. То и фасонът ти е такъв, тъй че ще ти повярват, брат`чет .
Ако имаш проблеми с отпуската, ми се обади аз ще се обадя на твоя шеф от БАН, ще му дам някой лев да си купи нещо за ядене и ще оправя работата. Ако искаш месец, ако искаш два или три – твоя работа. Аз не забравям добрите дела, да знайш! Помниш ли като се яви за книшка преди  30 години место мене, а? Ами като ми помагаше да уча събиране и изваждане, а? После ходих на курсове само по умножение и деление, ама като утрепаха ортаците ми, ходя само по умножение. Нали си приличаме, само дето ти си много умен. И така стана много хубаво, щото иначе аз трябваше сега да ходя по чужди къщи на курорт. Ама ас никак не обичам да ходя по чужди къщи, брат`чет! Разбра ли сега брат,чет? Не е хич лесно да си прост и богат едновремено да знайш!
Айде сега чао и си трай, щото ни послушват!
Брат`чет ти Хараламби и жена ми Курнелия, дет преди й викаха Къна с пръсканите чорапи, ти знайш де. Тя ти праща много здрави нали се харесвахте едно време ама ас ще й дам два здрави в муцуната и ще и спра дневните пък да видим как ще я кара с 2000 лева на седмица.
Георги НИКЛЕВ