:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ПРИСТАНИЩЕ ХАМБУРГ ПРАЗНУВА ДНЕС СВОЯ
823-И РОЖДЕН ДЕН

Днес, петък, 11.05.2012 г. Пристанище Хамбург чества своята годишнина. Точно в 15.00 ч. местно време корабна склянка ще оповести началото на най-големия в света празник от подобен характер. В присъствието на Н. Пр. министърът на търговията и индустрията на Индия Ананд Шарма и Първият кмет на Хамбург - г-н Олаф Шолц, ще дадат сигнал за започването на парада на всички немски и чуждестранни кораби, които са пристигнали в града за този голям празник.
Големи ветроходи от цял свят, крюизни кораби, бойни единици на германските ВМС и десетки частни яхти ще уважат  с присъствието си тези грандиозни празненства. Между тях е и луксозната четиримачтова баркентина „Star Flyer” , която е
Пристанище Хамбург в деня на тържествата.
предизвиквала многократно възхищението на всички , които са я виждали под ветрила. Познатите и у нас ветроходи „Мир”, „Крузенщерн” и „Дар млоджиежи” също ще присъстват в Хамбург.
Очакват се общо над 300 различни по предназначение и вид кораби да участват в празненствата на града. Всички яхклубове на Хамбург (а те са десетки!) са заявили с радост участието си в тържествата и парадите по случай този знаменателен рожден ден. Полицейските, противоопожарните органи и корабите на митническите служби ще вземат също така активно участие. В деня на „отворените врати” всички жители и гости на Хамбург ще имат възможност да разгледат корабите в пристанището.
В периода от 11 до 13 май се очакват няколко десетки хиляди посетители  в пристанището на града.
Георги НИКЛЕВ
Снимка: N. Maack