:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
„БРОНЕНОСЕЦ” ПОБЕДИ В ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА
РЕГАТАТА NORD STREAM RACE

В Балтийско море подобни регати отдавна вече не са рядкост, особено през  последните десетина години, но тази носеше един особен и трудно предвидим заряд в себе си.
Руско-италианският напълно професионален екипаж преодоля първия етап от Санкт Петербург до Хелзинки (само 100 мили) суверенно, оставяйки зад себе си китайската (!) и германската яхти. До тук абсолютно нищо особено. Руският шкипер Игор Флоров доказа за пореден път, че познава с най-малки подробности характерните особености на тази акватория и това е съвсем нормално.
Вторият етап – мач-рейс пред Хелзинки – беше спечелен също така от „Броненосец”-ът на руснаците.
Третата и най-дълга дистанция от Хелзинки до Варнемюнде (600 мили) предложи много динамика, но в крайна сметка отново се наложи руският „Swan 60”. Както е известно, „Swan” означава „Лебед” и нищо във фабричното име на тази суперяхта не е преувеличено. През последните петдесетина години тази яхта е олицетворение на най-доброто, постигано от човешката инженерна и дизайнерска мисъл в областта на яхтостроенето. Това важи и за ценообразуването на този продукт, разбира се, но това в случая няма абсолютно никакво значение. Който види искрящото лого на спонсора на ветрилата, ще разбере веднага, че съм абсолютно прав.
Та, завърши и тази регата, екипажите си отдъхнаха, спонсорите се успокоиха и суперяхтите бяха вдигнати на стапел за основно почистване, шлайфане, полиране и всичко необходимо.
Остана само въпросът ЗАЩО на тази вълшебна лодка бе дадено името „Броненосец”? На немски език има две думи за това понятие, а именно „Panzerkreuzer” и „Panzerschiff”, но и двете някак си не се вписват в тази изключително миролюбива обстановка, каквато може да предложи една международна ветроходна регата. Пък и този клас бойни кораби – броненосците, де – вече отдавна не съществуват. Последното сражение с броненосци между немската и британската флота е било по време на Първата световна война около Скапа Флоу, ако не се лъжа. Ама какво от това?
Има, разбира се, и един друг вариант, но не съм много убеден , че точно това са „търсили” кръстниците на „Лебед”-а . Мисля си за онова миролюбиво животинче с острата муцунка, чието тяло е покрито от майката – природа с бронеподобни плочки, за да не го оплюскат без време по-силните и по-хищните. Но за точно това едва ли някой се е сетил, тъй като съвсем нямаше да подхожда на тази яхта. Тогава? Аз се въздържам от коментари, въпреки че имам готови няколко отговора, но просто не си струва. С мъка успях да се освободя от мръсотията на две – три мисли, но от това не ми стана по-леко. Дано с другите да не е така.
Чудя се само как ли щеше да се казва втората руска яхта от клас „ Swan 60”, ако имаше такава?
Може би „ Морски пехотинец”? Всъщност имаше и втора руска яхта, но с млади и неопитни все още момчета, която се казваше „Цар Петър”. Тъй, де.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
На разсъмване яхтата „Броненосец” пресича финалната линия пред Варнемюнде, Германия. Всички световни бели, впрочем, са ставали по това време на денонощието ...
Част от екипажа на немската яхта „Spirit of Europe”.
Второто място зае китайската яхта „Windward”.