:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE - ШВЕДСКИТЕ ДАМИ
ПОКАЗАХА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАЙСТОРСТВО

Никой не беше подценявал шведската яхта от SCA Team, но успехът им в края на първия етап пред Кейптаун ще остане със сигурност в историята на Океанския яхтинг. Съставеният изцяло от жени екипаж е прецедент в това грандиозно състезание, но вече се вижда много ясно, че експериментът е повече от успешен.
Още от самото начало дамите показаха, че нещата не са случайни и че на борда се намират решени на всичко наследнички на древните викинги. Техните големи ветроходни умения и прекрасната тактическа постройка  не можеше да не даде резултати. Като прибавим и пословичната скандинавска дисциплина и висок отборен дух, нещата си идват съвсем на място.
Още след старта на този първи етап се оформи едно голямо съперничество между шведските момичета и испанската яхта на Team Mapfre, начело с големия Iker  Martinez. Доста мили, двете яхти, за изненада на всички участници, караха почти успоредно, после водачеството често се сменяше непрекъснато, за да се стигне до този конфузен за испанците финал в Южна Африка. И то точно по отношение на крайно необмислената навигация и тактика на претрупания със „звезди” от световна величина испански екипаж. Олимпийски шампиони, всепризнати асове в офшорните състезания и многократни победители в околосветски регати - това е визитната картичка на испанския отбор. Но желязната дисциплина и абсолютната всеотдайност на шведските момичета успяха да се наложат по един много категоричен начин и то непосредствено преди финалната линия!
Ето какво сподели шкиперката на шведската яхта веднага след финала: „Много съм доволна от моите момичета, които не са големи имена в световния яхтинг, но знаят какво правят и го правят добре! В крайна сметка краят на един етап или на една регата идва тогава, когато пресечеш финалната линия.”
Скромно, ясно и категорично  изявление. Типично по скандинавски.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
В момента, когато шведската яхта пресича финалната линия, испанците се борят с безветрието на около 5 мили (горе в дясно на снимката) преди края. Една безспорна тактическа грешка с големи последствия за тях.
За испанската „Mapfre” остана утехата, че близките на екипажа ги посрещнаха сърдечно и че предстои следващият втори етап. Какво ще си кажат членовете на екипажа по време на разбора, засега остава в тайна.