:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
ШЕСТИЯТ ЕТАП ПРИКЛЮЧИ С ПРИСТИГАНЕТО НА
ABU DHABI

В проливен дъжд и много силен вятър пристигна и ABU DHABI. Въпреки лошото време много жители и гости на Маями посрещнаха яхтата подобаващо. Тя продължава да е на пето място в общото класиране, без каквито й да е изгледи за подобряване на това класиране. Очаква се обаче за следващият етап на старта да застане и отпадналата временно поради сериозни технически проблеми SANYA. Между тези две яхти ще бъде и борбата за предпоследното място в следващите гонки на регатата.
В същото време в челото на класирането се оформя една много компактна група от три яхти, всяка от които ще направи всичко възможно да подобри класирането си и да спечели състезанието.
Шкиперът на TELEFONICA заяви вчера по този повод, че екипажът е имал известни трудности при управлението на яхтата и ще трябва да се направи максималното в следващите етапи, за да се стигне до крайната победа. Яхтата все още води в генералното класиране, но преднината й се стопява застрашително. Само максималната концентрация на всички може да доведе до положителни резултати.
PUMA–та, която е все още на четвърто място в общото класиране, успя да грабне две поредни победи в последните два етапа и се намира само на 17 точки зад испанците от TELEFONICA. Между тях са GROUPAMA и CAMPER. От този момент всяка грешка на шкиперите и на екипажите  може да се окаже фатална. Наближава краят на регатата и няма време за коригиране на евентуалните погрешни решения. Да се надяваме, че няма да има и сериозни повреди по самите яхти.
На 19 май в 13 ч. местно време ще се състои и облигаторният Inport – Race, а на 20 май също в 13 ч. започва 7-я етап до Лисабон.

КЛАСИРАНЕ В ШЕСТИЯ ЕТАП:
1.PUMA: 17 d, 01 h, 13 m, 59 s, 30 точки
2.CAMPER: 17 d, 02 h, 21 m, 24 s, 25
3.GROUPAMA: 17 d, 07 h, 29 m, 03 s, 20
4.TELEFONICA: 17 d, 08 h, 06 m, 38 s, 15
5.ABU DHABI: 17 d, 15 h, 57 m, 37 s, 10

ВРЕМЕННО ГЕНЕРАЛНО КЛАСИРАНЕ:
1.TELEFONICA - 164 точки
2.GROUPAMA - 153
3.CAMPER - 149
4.PUMA - 147
5.ABU DHABI - 68
6.SANYA - 25

Георги НИКЛЕВ
Снимки: VOR
Яхтата CAMPER пресича финалната линия като предпоследна в този етап.
Яхтата ABU DHABI е последна в класирането.