:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Екстремен яхтинг: 
ЕДИН СКРОМЕН НАЦИОНАЛЕН ГЕРОЙ
Хубаво е човек да плава на 35 метрова ветроходна яхта, чиято мачта е малко по-къса от Айфеловата кула, но това не винаги е възможно. А освен това с такава яхта и суетата около нея никой няма да стане национален герой в никоя държава и особено в любезните региони на изток от Любляна.
А при г-н Sven Yrvind тези масрафи са сведени до абсолютния минимум. Неговото ветроходно кану е дълго само 14 фута (4,80 метра), но има зад „гърба си” вече едно преплаване на Атлантика през 2011 г. След завръщането си в Швеция той чества своя 72-ри рожден ден ... Посрещачите не бяха повече от 10 000 души.
В момента, впрочем, лодката се продава и за нея собственикът иска да получи един милион шведски крони или 100 хиляди евро ...
И – убеден съм в това! – ще ги получи, тъй като г-н Yrvind е нещо като национален герой в Швеция. Цели 50 години той обикаля Земята на екстремно малки ветроходни съдове и при това никога не е изпадал в сериозни затруднения!
В периода между 1971 и 1976 г. той е преплавал цели 7 пъти Атлантическия океан с построената от него яхта „Bris”, която е дълга цели 6 метра. Всеки път е преодолявал тази дистанция за около 44 дни. Не е имал, разбира се, никакви състезателни амбиции, а е плавал заради самото плаване и общуването с Морето! Мисля си, че той е утолявал своята жажда за Морето, като е излизал непрекъснато в него. А това е най-хубавото нещо, което може да се случи на жив човек и на тази планета.
След последното си плаване с ветроходното кану, г-н Yrvind споделя  скромно и премерено неговите впечатления пред многобройните посрещачи: „ ... Бих искал само да ви съобщя, че отново се завръщам жив и здрав и искрено възхитен от прекрасния Океан”.
Не виждам никаква необходимост да се коментират неговите думи.
Сега екстремният ветроходец предвижда да обиколи Земята на 10 (десет!) футова яхта, която в момента е в строеж. Проектът, разбира се, е лично негов и не се съмнявам ни най-малко, че той ще завърши и това плаване както и всички останали  - здрав, бодър и пълен с ентусиазъм!
Да е жив и здрав и да радва още дълги години истинските привърженици на Морската идея !
Георги НИКЛЕВ,
специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимки: YRVIND
Мигове преди посрещането.
Ветроходецът с кралското семейство.