:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race 2014 – 15:
ПЪРВИЯТ  ЕТАП
По традиция това е най-трудният етап от цялата мега – регата. Сработване на екипажите , проверяване на материалната част и много други „дребни”  неща , които биха могли да повлияят на крайното класиране. Една безкрайна въртележка на борда на яхтата , постоянно наблюдение на рангоута , такелажа , корпуса и палубата. Постоянно преподреждане на дребните неща , които в крайна сметка се оказва , че не са толкова дребни ...
А специално този етап се отличава и с това , че на  екипажите им предстои преминаването  през екстремно различни зони на Атлантика , което беше причина за отпадането на няколко екипажа по време на предишната регата.
Същият сценарий се повтори и сега : Още първата нощ Team Abu Dhabi трябваше да се бори с тежка повреда на мачтата, което със сигурност означава , че всякакви надежди за почетно класиране в етапа отпадат напълно. Малко „по-надолу „ Puma счупи мачта … Е , никой не жали лодките , разбира се , тъй като все пак става дума за състезание и при това от най-висок порядък .
На  следващия  ден с яхтата на Team Sanya  се случи една от най- тежките аварии на борда на еднин ветроходен съд  : екипажът е констатирал деламиниране на корпуса , което ще рече разлепване на слоевете въглеродна тъкан , от които е излята яхтата. Подобни аварии не липсваха и на предишната регата и поради тази причина беше взето решение да се намали дължината от 70  на 65 фута , рязко да се скъсят мачтите , да се подсилят зоните около степса, да се увеличи броят на слоевете материал в зоната на кила и много други мероприятия във връзка с активната и пасивна сигурност на екипажите. Но ето , че и тази година се появи това изключително опасно
Стартът е даден! Всички са все още заедно , но това ще се промени много скоро.
Това е маршрутът на първия етап. Не всеки , който мине по най-краткото трасе , ще стигне първи на финала.
явление по корпуса и палубата , които би могло да доведе до непредвидими последици. Тук би трябвало да бъде направено едно много важно пояснение във връзка с тази авария. Всички яхти са изработени в една корабостроителница , по една и съща технология и при еднакви условия . Това означава , че подобно разслояване на корпуса или палубата би могло да настъпи на всяка една от останалите яхти , по всяко време на денонощието и при всякакви метеоусловия. Надявам се само , че това няма да се случи през следващите дълги месеци плаване в Световния океан !
Първият етап е особено напрегнат и по отношение на навигацията и чисто ветроходните умения на екипажите. Веднага след старта Средиземно море показа своя характер с непостоянните си ветрове  , силни течения / Гибралтар/ и големия  брой плаващи наоколо кораби.
Следващото предизвикателство на този етап е зоната  около Екватора с характерните слаби и непостоянни ветрове и  идващите внезапно и с голяма сила шквалове от най-различна посока.
Тук вече ще бъде от решаващо значение умението на шкипера и навигатора на всяка една от седемте яхти. Знае се много отдавна , че верният път е не винаги по-късия , а до Южна Африка има да изтече много вода под кила. Дано всички лодки завършат този много труден и решаващ за крайното класиране етап безаварийно , пък после ще видим какво ще стане в Индийския океан.

Георги Никлев
Специален кореспондент на „Морски вестник”