:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Ретро-яхти:
„GERMANIA VI” - ПОСЛЕДНАТА ЯХТА НА ALFRIED 
KRUPP

За повечето хора Alfried Krupp von Bohlen und Halbach, както всъщност е пълното име на германския магнат, е символ на просперитет и рядко срещана креативност в областта на стоманодобива и оръжейната промишленост.
Малцина обаче знаят, че той е бил и много голям любител на яхтинга, прекарвайки всяка свободна минута на своите яхти. Спонсорирал е еднолично многобройни големи крейсерски регати, изграждането на яхтклубове и тренировъчни бази. На много малко хора е известно, че редица проекти и ескизи на яхти, яхтено оборудване и пр. носят неговия подпис.
За проекта и техническите характеристики на последната негова яхта е писано и говорено много, поради което не смятам за необходимо да повтарям суховатата материя. Ще си позволя само да опиша някои почти непознати епизоди за широката общественост, свързани с историята и експлоатацията на този прекрасен кораб.
Яхтата „Germania VI” на бакщаг и лек крен на десния борд. Младият екипаж се справя без особени усилия с голямата яхта, носеща 230 кв. м. ветрила.
Легендарната „Germania VI” е построена в началото на 60-те години на миналия век при това от ... алуминий (!), което за времето си е било едно наистина изключително постижениие. Много специалисти в областта на яхтостроенето са на мнение, че именно това успешно прилагане на този революционен за онези години материал в яхтостроенето дава началото на големия „алуминиев бум” .
В заводите на Круп е била разработена специална технология за заваряване на алуминиевите сплави, прилагана до този момент само в авиационната промишленост. Винчовете за тази уникална яхта са били проектирани и изработени по специален проект в една фабрика за локомотиви, е целият рангоут - по американски проект, съобразен с най-новите и непознати до този момент в Европа технологии.
И кухнята на борда е била уникален образец за новаторство в тази област -разработена лично от А. Круп и изпълнена изцяло от хромникелова стомана, чийто състав дълго време е бил фирмена тайна. Подпалубното пространство, вътрешният дизайн, както и формата на рубката, кокпита и пр. също са били до голяма степен  изпълнени по проекти на А. Круп. С голяма любов и прецизност е била изпълнена първоначалната настилка на палубата, претърпяла, естествено, в течение на годините известни  промени. Дакроновите ветрила са били ушити от най-добрите за онези години германски майстори, като част от тях са запазени и до сега в отлично състояние!
Много известни личности са плавали  на тази историческа яхта. Първият Федерален президент на Германия, г-н Theodor Heuss, е бил няколко пъти на борда, а след трагичния атентат по време на Олимпиадата 1972 г. в Мюнхен, тогавашният президент на МОК,г-н Avery Brundage, изрече от борда на „Germania VI” окуражителните за цялото човечество слова: „The Show must go on !”
В историята на тази яхта има и един (почти) комичен инцидент. Berthold Beitz, мениджърът на династията Круп, също изключителен привърженик на ветроходния спорт, навлиза с яхтата поради навигационна грешка в териториалните води на тогавашната Германска „демократична” република, където е посрещнат незабавно от Бреговата охрана с любезни предупредителни картечни залпове. Във въздуха, разбира се, нали тогава всички бяха „борци за мир”, с извинение.
Благодарение на г-н Байц, който е вече почти на 100 години, яхтата продължава и до днес да е в отлична форма.
Сега яхтата се използва като учебен кораб от младото поколение ветроходци на Германия, с пълното одобрение и съпричастие от страна на наследниците на А. Круп.
Георги НИКЛЕВ
Снимка: Фондация „Круп”