:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ПОЧИНА ЛЕГЕНДАТА  FREDERICK „TED” HOOD
На 86 годишна възраст почина един от най-креативните и отдадени до крайност радетели на световния яхтинг. Бог да го прости!

Не са само ветрилата го направиха световно известен, които този необикновен човек произвеждаше и рекламираше по целия свят. Ветрила, впрочем, от изключително качество и сътворени с много творчество и любов .
Ted Hood беше и изключителен яхтсмен, спечелил дори и „Купата на Америка” през 1974 г. като шкипер на яхтата „Courageos”. През същата година е избран единодушно за „Яхтсмен на годината”. Животът му започва като по учебник за всички, които искат  да успеят в САЩ – едва 28-годишен през 1955 г., в задният двор на един малък бар в щата Масачузец той открива своята първа работилница за платна и скоро след това успява да наложи на пазара свой собствен плат за добилите по-късно световна слава яхтени ветрила. Нещо повече – той усъвършенства непрекъснато структурата на този плат, участва в стотици плавания, за да има възможност да провери на практика качеството на своята продукция.
В началото на 70-те години малката работилница се превръща в гъста мрежа от производствени предприятия и сервизи, снабдява с първокласни ветрила всички известни по това време ветроходци, разработва нови ролреф – системи и други помощни средства за управлението на яхтата.
В периода между 1955 и 1977 г. той снабдява с ветрила всички участници в състезанията за „Купата на Америка”! Какво по-голямо признание за неговата изключителна продукция?
През 1986 г. Хууд премества основната част от неговото производство на Източното крайбрежие – в Portsmuth, който се счита за един от най-важните яхтени центрове в света. Няма да се спирам подробно на този факт, тъй като за това е писано достатъчно.
На 72–годишна възраст г-н Хууд продава своя бизнес
Великият Тед Хууд
Тед Хууд след неговата победа за „Купата на Америка”.
с яхтени ветрила и се отдава изцяло на проектирането и строежа на нови, изключително състезателни яхти. И там успехите не закъсняват, като  много световноизвестни дизайнери и конструктори търсят неговите идеи и препоръки.
Фредерик Хууд работи до последния си миг над идеята състезанията за „Купата на Америка” да бъдат опростени в техническо и организационно отношение и страховитите катамарани да бъдат заменени отново с еднокорпусните елегантни яхти от предишните години. Дано това се сбъдне! Дано се върне старата и неподправена слава на това прекрасно състезание!
Мемоарите на този велик американец са издадени в книгата „Ted Hood, through Hand and Eye”. Там е описано всичко и за всички, които обичат Морето и искат да успеят.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”

Снимки: TH, архив