:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ИСКРЕНАТА ЛЮБОВ КЪМ СТАРАТА И ПРЕКРАСНА
ДАМА

В днешно време подобна любов е  голяма рядкост, но когато това се случи, всичко се превръща в една невероятна приказка. Още повече, когато тази любов е пламнала от пръв поглед. И – най-важното! – когато тази любов е взаимна.
Дамата е на повече от 90 години, намира се в незавидно физическо състояние, но с изключително висок дух и самочувствие. Трябва й само помощ от влюбените в нея и много всеотдайност, решителност и постоянство. А в момента тези качества са в изобилие и да се надяваме, че така ще бъде до края на този уникален проект.
Дамата се казва CLEONE, строена е, както вече казах, преди 90 години и това, за жалост, много й личи. Тази прекрасна лодка с гафелно стъкмяване е построена изцяло от дъб, но поради лошо стопанисване и кой знае още колко други причини, сега се намира в предлетална фаза, според фразеологията на докторите.
Независимо от всичко това, един ентусиаст на име Михаел Хайделман купува лодката, събира група верни и предани съмишленици и започват трескаво да обмислят възможните варианти за реанимацията на старата лейди. За зла участ се оказва, че липсват каквито и да било строителни планове, чертежи или ескизи. Всеки детайл ще трябва да бъде свалян поотделно, замерван и изработван отново. Неописуема по обем и характер работа, да не говорим за финансовата страна на въпроса ... Но, слава Богу, хората около г-н Хайделман са изключително задружни (ах, как странно звучи тази дума за българската действителност!) и твърдо са решени да доведат това благородно дело да край.
Първо построяват едно просторно хале, слагат лодката на стапел и се заемат с работата. По-точно казано: заемат се с нея по немски - бързо, точно и без „ох” и „ах”.
И това е, струва ми се, единствения път осъществяването на голямата им цел – да плават един хубав ден с прекрасната CLEONE.
Нека пожелаем от сърце пълен успех на тези прекрасни хора!

Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Старата лейди в пълният й блясък! Любовта си заслужава напълно.
Това е собственикът на лодката ... Бог да му е на помощ!
Така изглежда в момента обшивката на корпуса. Едва ли е необходимо да се каже нещо повече, освен че нашего брата щеше да прекара десет пъти през кюмбетата тази чудна лодка, ако се бяха докопали до нея.
И в подпалубното пространство нещата не изглеждат по-читави.
Демонтаж на рубката, за да се изработи  отново 1:1, както се казва.