:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
America`s Cup:
ДЕН ПЕТИ. ПРОДЪЛЖАВА ЕПИЧНАТА БИТКА НА
ТИТАНИТЕ

Симпатичният екипаж от Нова Зеландия успя да направи нещо невиждано до този момент в историята на спортното ветроходство. При един от безбройните повороти, катамаранът изпреварва за части от секундата твърдото крило на тази невероятна машина, в резултат на което единият от корпусите се изправя почти вертикално във въздуха .
Това се е случвало хиляди пъти с многокорпусни яхти по света и ще се случва винаги, но никога до този момент 60 милиона долара не са „висели във въздуха” цели ... 5 секунди, както в този момент пред стохилядното мнозинство по бреговете на Сан Франциско. Обяснението, впрочем, е много просто – до този момент никой не беше давал толкова пари за постройката и експлоатацията на подобна „адска машина”!
Само благодарение на майсторството на
Новозеландците не успяха, слава Богу, да „похарчат” 60 милиона долара за около 5 секунди. Пожелавам и на двата екипажа в регатата безаварийно плаване до края на състезанието!
новозеландския шкипер яхтата не се обръща, а успява да легне на „равен кил” и да продължи гонката.
Коментарите по случая са напълно излишни, но ще си позволя да цитирам няколко мнения, изразени в наистина професионалната световна преса.
New Zealand Herald: „Това щеше да бъде нашият край!” Ето, това е „нещото”, от което винаги съм се възхищавал на тези народи - някъде ТАМ! - те винаги застават сплотени като юмрук зад своите идеи и проекти, няма многознайковци и хейтъри, няма злонамерени подхвърляния и какво ли не още. Цялата нация е редом с екипажа и съпреживява заедно - за добро или за лошо!
New York Times: „Новозеландците успяха с много майсторство да предотвратят най-страшното.”
А ето какво каза и рулевият на новозеландската яхта Dean Barker: „Никога до този момент не сме били по-близо до обръщането на катамарана. Всъщност си беше един рутинен поворот, но корпусът се обърна малко преди крилото, нещо се забавихме с хидравликата и ... помислих си дори, че след броени секунди ще потънем при скорост от около 30 възела!”
Френският вестник Le Monde каза нещата най-точно, мисля си: „Тези момчета карат така, че да те е страх дори да ги гледаш!”
И аз така си мисля, но въпреки това няма да откажа, ако ме поканят да участвам в някоя от гонките.
Ще направя всичко възможно това да случи със сигурност в един от моите следващи животи!
А  иначе на Западното крайбрежие на САЩ нищо ново.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”