:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ИНОВАТИВНО ЯХТЕНО ОБОРУДВАНЕ И
МАТЕРИАЛИ


1. Две  котви на една верига за по-голяма сигурност
Това характерно сдвояване на две котви на една котвена верига се нарича феркантване и има за цел да се подсигури яхтата във водни басейни, където това е необходимо. Едно безспорно авантгардно решение, което не е свързано с някакви особени проблеми при отдаването на котвата и което вероятно ще намери своите привърженици.
Словенската (!) фирма Wemar/Weber Marine e намерила вярното решение на т.н. Tandem-Anker-System, като е изработила двете котви по начин, който позволява тяхното идеално сдвояване при носенето им на борда. Те просто влизат една в друга и не пречат на работата на борда и се носят отлично пред (под) форщевена на яхтата или в котвения отсек.
По-голямата (основна) котва е вързана за главната котвена верига, а втората със специален фитинг и къса, по-тънка, верига към основната котва.
Ако условията са нормални и няма форсмажорни обстоятелства, отдаването на втората котва не е необходимо. Съществува и електронно приспособление за отдаване на втората котва от брега, без да се вади основната.
Едно безспорно добро новаторско решение, което трябва да се провери в практиката.

2. Новите Lithium 2.0 акумулатори на Mastervolt
Разликата между старите оловни акумулатори и новите на Mastervolt, Varta или която и да е водеща фирма в тази област би могла да се опише само с едно изречение: Старите са много тежки и сравнително евтини, а новите литиево - йонни са много леки и много скъпи.
Но не е само това! Новите батерии имат около три пъти по-дълъг период на разреждане и могат да достигнат до 80 % от него, без това да повлияе на работата на апаратурата, включена към тях. Такива качества имат в момента само най-добрите AGM оловни акумулатори, като могат да достигнат до максимум 50 % от своя капацитет при разреждане, а и те не са никак евтини. С други думи казано - коефициентът на полезно действие на второто поколение литиеви акумулатори е поне тройно по-голям. Направим ли  една съпоставка на факторите цена - качество, се вижда веднага, че везната се накланя безкомпромисно в полза на новите батерии. Като добавим и много по-бързото зареждане, дискусията относно целесъобразността от една евентуална покупка на тези нови продукти става почти безпредметна.
Но най-важното при това второ поколение акумулатори на Mastervolt, е че всички периферни устройства вече са интегрирани в самия акумулатор. Това е, може би, най-доброто решение в момента в тази област!

3. Новият антифаулинг на International
Новият водоразтворим (!) антифаулинг обещава двегодишна гаранция срещу обрастване и значително удължаване на срока на годност на този продукт. Като че ли идва краят на ежегодното миене, шкурене, шлайфане, вадене и пускане с кран на яхтите всяка година, че и по два пъти на сезон ...
Според данни на фирмата, става дума за напълно новия продукт Micron WA. Решаващото тук е патентованата и водноактивирана матрица, състояща се от плътно структорирани биоциди, цветни пигменти и т.н. празни обеми (пространства). При нанасянето на антифаулинга се получава една матова повърхност с цветни оттенъци, които са резултат от неравномерното изпаряване на водата в боята.
Попаднали един път във водата, празните пространства се напълват с вода, цветните пигменти се насищат, влизат във взаимодействие с активните съставки на боята и по този начин начин се получава един изключително силен ефект срещу обрастванията на корпуса. Водноактивираната матрица позволява употребата на значително по-малко медни съединения, което оказва много добро въздействие върху околната среда, като в същото време гарантира една много гладка подводна част на корпуса.
Георги НИКЛЕВ
Tandem-Anker-System. Снимка: Производителят
Системата  в „действие”. За една 10 метрова яхта са необходими една 15 кг и една 12 кг котва. Снимка: Производителят
Най-важните периферни устройства от електрониката са интегрирани в самия акумулатор. Снимка: Mastervolt
Micron WA. Новият антифаулинг с водноактивирана матрица. Снимка: Производителят