:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВИЯТ ЕЛЕКТРОДВИГАТЕЛ НА OCEANVOLT
От скоро и яхти с дължина до 40 фута могат да използват електродвигатели. Новата финландска фирма OCEANVOLT предлага на пазара един революционен електродвигател с мощност от 9 киловата и тегло само 39 кг!
При това поставянето на двигателя в яхтата е изключително просто: електрическата част е на принципа „Plug – and – Play“, а габаритите му са съобразени напълно с тези на двигателите от „Volvo” и  „Yanmar”. Отваряш капака на „кладенеца”, пригоден за подобен вид двигатели от системата „Saildrife” и поставяш двигателя. Точка.
Двигателят разполага с напълно затворена система за охлаждане и смазване. Контактът на частите на двигателя с външната среда е напълно изключен. Новата, патентована система за закрепване на двигателя към корпуса на яхтата, изключва всякакви вибрации.
Ето какво казва управителят на фирмата, г-н Кристиян Халберг: „При нас не се допускат никакви случайности. Качеството за нас е основен приоритет, поради което сме изградили този двигател само от 30 части. Всеки детайл се изпробва дълги часове, преди да се вгради в двигателя”.
Другата новост от голямо практическо значение е възможността при спрян двигател неговият винт тип „патешка човка” да се използва (в разтворено положение, естествено!) за генератор, който да зарежда отново до известна степен акумулаторите.
Ниското тегло дава от своя страна възможност да се поставят по-голям брой акумулатори, но и така общото тегло не надхвърля това на един дизелов агрегат. Да не говорим за благоприятното влияние върху околната среда, липсата на шумове, миризми и пр.
Цената, разбира се, не е малка (около 10,700 евро), но пък една подобна инвестиция си заслужава напълно. Една 10 метрова яхта с напълно безшумен и екологичен двигател е нещо съвсем различно, мисля си! Убеден съм, че всеки, който знае за какво става дума, ще се съгласи с мен.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: OCEANVOLT
Тежи само 39 кг.
Лостът за управление. Малък, елегантен и не пречи на работата в кокпита.