:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЕДНО ПО-РАЗЛИЧНО ПОДРУЛВАЩО УСТРОЙСТВО
Системата Jet Thruster на Holland Marine Parts замества много ефективно стандартното подрулващо устройство, характерно за яхти с дължина около и над 12 м. Тази система работи съвсем тихо, икономично във всяко едно отношение и струва многократно по-малко. Освен това не оказва никакво вредно въздействие на околната среда.
Jet – системите отдавна вече не са новост в яхтостроенето, но в този случай специалистите от Holland Marine Parts залагат на една изключително опростена система, състояща се от всмукателен клапан за вода, помпа, два клапана и по една изходяща тръба съответно на десния и левия борд в носа на яхтата. При желание системата може да бъде продължена и до кърмата на съда.
Тъй като няма въртящи се винтове под водата, характерни за конвенционалните подрулващи устройства, липсва и характерният шум от необходимите за това двигатели, няма и клапи, които покриват на ход отворите за винтовете в корпуса на яхтата и т.н. Теглото на цялото устройство се намалява многократно, а с това и разходите за цялостното оборудване.
Фирмата препоръчва изходящите дюзи да не бъдат по-големи от 2 цола. Специалистите са на мнение, че за носовото подрулващо устройство е напълно достатъчен токоизточник  на 12 волта и водна помпа – 3 киловата. За носово и кърмово устройство са необходими 24 волтов токоизточник и двигател/помпа – 14 киловата.
Убеден съм, че яхтостроителите у нас, които са построили вече своите съдове, а и тези, които тепърва започват (Господ да им е на помощ!), ще се възползват от тази проста, но много ефективна система. Дори ще я подобрят в някои отношения!
Георги НИКЛЕВ
Снимка и компютърна графика: Holland Marine Parts
Базова схема на носовото подрулващо устройство
Съществува и опция за дистанционно управление на системата.