:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
УДАРИ ЧАСЪТ НА ИСТИНАТА!
Етапът Оукланд - Бразилия  се смята за един от най-тежките
19.03.2012. Веднага след старта Океанът показа „зъбите си”. Сила на вятъра – над 10 м./сек., височина на вълните – 5 метра. След тежка повреда в зоната на носа, екипажът на Абу Даби взема решение да се завърне веднага в пристанището за ремонт. След счупването на мачтата в началото на регатата, този екипаж претърпя и други по-малки аварии, но до този момент смело отстоява на несгодите и продължава напред.
Момчетата от сервизната база в Оукланд работят изключително бързо и прецизно и скоро Azzam ще бъде отново в строя.
За жалост, обаче, прогнозите на метеоролозите за „силно” време се сбъднаха напълно и веднага след като напуснаха пристанището, мощният североизточен вятър удари безмилостно флотилията от пет яхти (Абу Даби се върна в „бокса”!).
Поради опасността от среща с айсберги в южните ширини на екипажите бяха раздадени уреди за нощно виждане. Не ми се мисли какво би могло да се случи с яхтата и нейният екипаж ако пропуснат да забележат тези огромни ледени маси и се сблъскат с тях, като – забележете! – скоростта на тези еднокорпусни яхти стига на моменти до 15 - 20 възла...
Шкиперът на яхтата на Абу Даби сподели с медиите, че не би се върнал в никакъв случай, ако тази авария се беше случила след 5 или десет дни след отплаването от Оукланд. Но само на 40 мили от пристанището, те все пак вземат решение да се върнат за ремонт. За жалост, след тази серия от неуспехи шансовете им за някакъв макар и частичен успех намаляват с всеки изминат ден.
В същото време конкуренцията не се интересува от проблемите на другите и с бясно темпо се отправя към южните ширини.
Мотото на всички екипажи е: „Придвижване с максимално темпо, запазване на материала и хората в максимална степен!” Дано да издържат и хората и яхтите!
В крайна сметка – на регата, като на регата. Господ да им е на помощ на тези храбри и много опитни екипажи!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: VOR
Да хванем всички заедно, момчета! Без помощта на целия екипаж (почти!) работата по предните платна в такова време става „мисия невъзможна”.
Хвани се здраво за форщага и чакай да мине вълната!
На графиката за местоположението на яхтите все още липсват данните за лодката на Абу Даби.