:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
НОВИЯТ ХОЛАНДСКИ 33-ФУТОВ СКЪПОЦЕНЕН
КАМЪК

Новото карбоново бижу „Saffier 33 Cabrio” е построено на базата на „Saffier 26”, която стана яхта на 2009 година в категорията „специални яхти”. А и представената тук нова яхта на корабостроителницата е много специална.
Концепцията е изключително авангардна, въпреки че този стил се забелязва все по-често при яхтите до 10 м. дължина. Кокпитът е затворен, достатъчно просторен, много удобен и много добре защитен от вълните и вятъра. Щурвалът е включен в стандартното оборудване, но веднага прави впечатление липсата на каквато и да е надстройка. Това е много добре за всички, които искат да бъдат повече  време на палубата и да плават. Защитното стъкло пред  кокпита придава действително малко „кабриолетен” вид на яхтата, но в същото време е едно изключително функционално решение, особено във водите около Нидерландия. Специалистите от Saffier Yachts знаят какво правят и при това много добре!
Всички въжета, необходими за управлението на яхтата минават под палубата и се насочват директно към винчовете. Това облекчава много работата на екипажа, а още повече на тези, които ще предприемат самотни плавания. Рулевият управлява яхтата без да има нужда да напуска мястото си зад щурвала. По желание на клиента могат да бъдат монтирани и лебедки с електрозадвижване.
За яхтсмени със спортни амбиции, яхтостроителницата предвижда монтирането на къс бушприт за носенето на генакер или Code Zero. Предвиден е Т-образен оловен кил с булб. Стандартното газене е 1,40 м., но по желание то може да бъде намалено до 1,03 м. Корпусът и палубата са отляти , както вече споменах, от карбон, което прави яхтата изключително лека и здрава. В стандартното оборудване е предвиден вграден двигател Yanmar – 15 к.с. – Saildrive.
Подпалубното пространство е развито достатъчно удобно за този клас яхти, без излишни подробности като кожени дивани, плазмени телевизори и пр. глупости, но напълно достатъчно за екипаж от 4 души. Малък камбуз и отделно затворено пространство за бордовата тоалетна допълват интериора.
Цената (съобразно тамошните стандарти, разбира се !) е също приемлива – 99 900 Евро с двигател и един много приличен гардероб ветрила.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ НА ЯХТАТА:
1. Дължина на корпуса                  -   9,60 м.
2. Обща дължина                          -   10,0 м.
3. Дължина на водолинията           -  8,50 м.
4. Широчина                                  -  2,72 м.
5. Газене                              -  1,40 / 1,05 м.
6. Тегло                                      -  2,8 тона!
7. Тегло на кила                           - 1,1 тона (39 %) 
Изключително добро съотношение!
8. Грот                                       - 27,0 кв. м.
9. Стаксел                                  - 18,0 кв. м.
10. Code Zero                                - 40 кв. м.
11. Генакер                                   - 70 кв. м. (!)

Георги НИКЛЕВ
Компютърна графика: Saffier Yachts