:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВ РЕКОРД ЗА ПРЕСИЧАНЕ НА АТЛАНТИКА С
ЕДНОКОРПУСНА ЯХТА

Старият рекорд, колкото и условно да е това понятие, беше поставен през 2006 година от италианеца Rinaldo Del Bono и до преди три седмици се считаше за доста добро постижение. Казвайки „добро постижение”, имам предвид, разбира се, битката само в зоната на еднокорпусните съдове. При катамараните и тримараните нещата изглеждат по съвсем различен начин, но това е друга тема.
Специално построената през лятото 65-футова карбонова яхта „Caro” на немския финансист г-н Maximilian Klink, е проектирана и изработена само и единствено за тази цел. Яхтата е дълга 20 метра, с максимална ширина 5,20 м. и тежи само около 16 тона. Тези забележителни „тактико-технически данни” се дължат на авангардните технологии, използвани при постройката й – карбонов „сандвич” на корпус и палуба, като между двата слоя е впръскана специална пяна, която е и много лека, и изключително здрава. Рангоутът е също от карбон, както и всичко, което се намира под палубата и което по принцип се нарича „обзавеждане”, но в дадения случай този термин би звучал неудачно. Аз ще си позволя следната дефиниция на това, което се намира под палубата на тази лодка: изцедена до крайност спартанска подредба и оборудване, съобразени изцяло със състезателните цели на тази забележителна яхта. Един основен двигател и още един, по-малък, който се „грижи” за  цялата хидравлика на борда. А тя – хидравликата – е буквално навсякъде. Подвижен или както някои го наричат „летящ” кил, ролриф системи, обтяжки, котвени рудани и пр. и пр. Всичко е на хидравлика! Останалото е само светлосянка, както би казал поета. Никакви удобства, никакви глезотии! Типичната немска рационалност, изключителна инженерна мисъл и всеотдайност при постигането на определена цел! И, разбира се, резултатите са налице.
Дизайнът на тази суперяхта е от Botin Partners, а е построена от Knierim Yachtbau, като всеки детайл е бил съгласуван предварително със собственика. За изключителните качества на тази лодка говори и фактът, че на старта застава и един друг макси-„звяр” от клас VOR 70 - „Monster Projekt”, плаващ под английски флаг, и който е с цели 5 фута по-дълъг от „Caro”-то на г-н Клинк. Това, обаче, не помага особено на екипажа на английската яхта и тя пристига с цяло денонощие (!) по-късно в пристанището на St. Lucia.
Технологичното предимство е на страната на немската яхта и то е безмилостно. Каквото и да правят останалите екипажи, те нямат никакви шансове, дори и да карат на предела на своите възможности.
Имаше на времето една просташка измишльотина, която гласеше „Качество и ефективност – ефективност и качество”. Бяха я измислили сервилните лакеи на тоталитарната върхушка за да заблуждават простия народец. А в същото време „класовият враг” го правеше същото това нещо, ама без никакви лозунги и биене на тъпани. А тъпаните, впрочем, са си все още у нас.
А ето и някои „сухи” цифри от това състезание: За преодоляване на разстоянието от 3000 морски мили от Gran Canaria до Rodney Bay на немската яхта са били необходими 10 дни, 21 часа, 25 минути и 10 секунди.
През 2006 г. г-н Bono с „Capricorno” плава цели 8 часа повече ... Не виждам смисъл от какъвто и да е коментар.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
„Caro” пресича финалната линия в Rodney Bay в Norden Saint Lucias с нов рекорд.
Малко преди старта в Las Palmas. Само за „протокола” ще добавя, че яхтата носи на остър курс (как го обичам този термин!) 226 кв. м. ветрила, а на пълен – 566!
По време на едно от пробните плавания през лятото на 2013 г. На пръв поглед нищо особено, но съм убеден, че за тази яхта тепърва ще се говори.